Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Арбитражното производство - бързо, икономично и ефективно

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Мария Янева, Анелия Торошанова и Захари Генов (отляво надясно).
Снимка: Росица Михова

По покана на председателя на Софийски арбитражен съд при „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж” Мария Янева през седмицата у нас гостува Ирина Гириф, генерален секретар на Международния съд в Париж при „Международна арбитражна камара в Париж”. Целта на посещението беше да бъдат уговорени рамките на подписването на международно споразумение за партньорство между двете арбитражни съдилища.
2014-2015 г. бяха много пагубни за бизнеса и то най-вече за строителния бранш. Тогава множество дружества се обърнаха към арбитража с идеята алтернативно да разреши техните спорове. Когато това се случи 70 броя дела бяха образувани в рамките на два месеца. Всяко едно производство приключи за 4 максимум до 6 месеца. 40-сет от делата приключиха със споразумение. Нещо, което в държавния съд е възможно. Първо защото, производството пред арбитражния съд е едноинстанционно, второ, защото е много по-евтино, трето, защото е ефективно. Ние в рамките на споразумението ще посочим срокове, в които тези спорове ще трябва да бъдат решени. Няма да има разточителство на време. Това каза днес в предаването Мария Янева, която беше специален гост в „Законът и Темида”. Мария Янева е международен съдия арбитър към московски арбитражен съд на Руската федерация, председател на Софийски арбитражен съд към Сдружение „МАПА”, председател на „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж” и председател на фондация „Искам бебе”.
Чуйте повече по темата в интервюто на Анелия Торошанова с Мария Янева. Ще чуете и мнението на адвокат Захари Генов за арбитражното производство.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.