Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвено ли е българското здравеопазване да реагира при терористичент акт

Лечението на пациенти, пострадали от взривове, се провежда по степени на надграждане на спешната помощ, казва доц. Николай Младенов, началник на Реанимацията в болница "Токуда".

Подготвено ли е да реагира здравеопазването при терористичен акт или друг тежък инцидент с голям брой жертви? Какъв полезен чужд опит можем да вземем?

Съответните органи на реда трябва да бъдат гъвкави по вземането на решение как да се организира процесът по елиминиране на последствията след терористичен акт, казва доцент Николай Младенов:

Във Виена се създават цели влакчета от линейки, които отиват на мястото на инцидента. На други места са направени рейсове, оборудвани медицински. Те могат да поемат голямо количество пациенти и по този начин едномоментно да бъдат транспортирани до съответната болница. На някои места се разкриват спешни звена на мястото на инцидента, когато случилото се е много тежко. Има различни системи, но гъвкавостта на тези системи зависи от това как сме оборудвани, каква мисъл сме заложили.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Гергана Хрисчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна