Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беларус ни спря за световното

Георги Костадинов
Снимка: БГНЕС

Националният отбор на България по футбол практически загуби шансове за класиране на световното първенство в Русия през следващата година, след като допусна трета загуба в шестия си квалификационен мач.
В град Борисов България отстъпи с 1:2 пред домакина Беларус и по този начин се свлече на четвъртото място в класирането с 9 точки.

Головете за тима на Беларус реализираха Михаил Сиваков в 33-ата минута от дузпа, отсъдена за нарушение на Борислав Чорбаджийски срещу Денис Лаптев, и Павел Савитски в 80-ата минута след гениално изпълнение, при което топката два пъти се удари в горната греда преди два влезе за втори път във вратата на Николай Михайлов. В първата минута на добавеното време Георги Костадинов вкара почетен гол за България с удар с десния крак.

Срещата на стадион "Борисов Арена" започна по-добре за домакините от Беларус, които натиснаха в началните минути и с високи топки търсеха в предни позиции снажния Денис Лаптев, който създаде доста проблеми на отбраната ни в хода на мача.

В 14-ата минута домакините имаха основателни претенции за дузпа, след като Чорбаджийски задържа Лаптев, но съдията Матей Юг замълча в ситуацията.

Постепенно обаче България изнесе играта в по-предни позиции и вратарят на Беларус Черник трябваше да се намесва решително в 21-вата и 23-ата минута след удари Станислав Манолев и Спас Делев.

В 32-рата минута Чорбаджийски и партньорът му в отбрана Васил Божиков отново изпуснаха Лаптев и защитникът на ЦСКА-София го събори на земята с прийом от борбата, опитвайки да го тушира. Този път Юг нямаше как да подмине ситуацията и отсъди дузпа.
Михаил Сиваков застана зад топката и макар Михайлов добре да усети посоката на изпълнението, не успя да предотврати гола - 1:0 за Беларус.
В началото на второто полувреме България натика домакините в тяхната половина на терена и опасностите пред Черник зачестиха. Положенията, които се откриваха пред нападателите на България, обаче не бяха чисти.
В 54-тата минута Спас Делев напусна терена принудително, след като контузи лошо ръката си.
Българите търсеха активно гола, но вместо това получиха втори такъв във вратата си в 79-ата минута. Павел Савитски напредна в половината на "лъвовете" при една контраатака и с ефектен прехвърлящ удар извън наказателното поле реализира за 2:0.
В заключителните секунди на мача Георги Костадинов върна един гол за България с удар от близка дистанция, но това бе всичко, на което бяха способни играчите на Петър Хубчев.
За Беларус това бе първа победа в квалификациите. Тимът заема пето място в класирането с 5 точки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна