Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Ал Мадбух: Шестдневната война беше повратна точка за много голяма промяна в региона

Н. Пр. Ахмед Ал Мадбух
Снимка: БГНЕС



На 5-и юни се навършиха 50 години от избухването на Арабско-израелската война, известна още като Шестдневната война или Юнската война. Тя се води между Израел и арабските й съседи – Египет, Йордания и Сирия.

За Израел тази война е кампания за защита на младата тогава еврейска държава. Друга причина за избухването на конфликта е проведената от Египет военноморска блокада, с която се забранява достъпът на израелски кораби в международни води.

След почти едноседмични бойни действия, Израел печели войната. Дълго време обаче отношенията на страна с останалите участници в конфликта остават обтегнати  - 1991 година, когато се възстановяват дипломатическите отношения между тях.

Шестдневната война оставя отпечатък и върху палестинците, които с помощта на международна общност продължават да търсят решение на Израелско-палестинския въпрос, по който двете страни не намират общ език за взаимно признаване, граници и въпроси за връщане на бежанците. Надежда, че въпросът може да бъде разрешен, даде преди седмици посещението на американския президент в района. След визитата Доналд Тръмп заяви, че между премиера на Израел и президента на Палестина има воля за полагане на усилия за постигане на мир. Това, обаче няма да бъде лесна задача, отбеляза Тръмп.

Голямата промяна в Близкия Изток не настъпи с Шестдневната война, тя настъпи още по време на споразумението „Сайкс-Пико“. Във всеки случай Шестдневната война беше повратна точка за много голяма промяна в региона. Тя не доведе до мир, а обратно, каза в „Събота 150“ посланикът на Палестина в София - Ахмед Ал Мадбух:

Онова, което произтече от тази война продължава да бъде все още един голям, нерешен проблем. След като се създаде държавата Израел и след като тя завзе поне 50% от ония територии, които, според резолюцията за разделяне от 1947 година, бяха предназначени за палестинската държава, при което в ръцете на арабите, на палестинците останаха около 22%  от територията на Историческа Палестина. По време на Шестдневната война Израел окупира и тези останали 22% и към това - Синайския полуострови наГоланските възвишения, както и някои територии Йордания и Южен Ливан. Към момента остават окупирани Западния бряг на река Йордан, вкл. Източен Йерусалим, Ивицата Газа и Голанските възвишения. Шестдневната война не доведе до мир в региона, а обратното, затова и арабските държави през 2002 година излязоха с т.нар. Арабска мирна инициатива, за да бъде постигнат мир в региона, мир-балансиран, не справедлив. И до сега Израел оставя тази инициатива без никакво внимание.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Георги Марков с посланика на Палестина в София - Ахмед Ал Мадбух. Преводът е на Мая Ценова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени