Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

93% от участвалите в референдума в Трън са били против предложението за златодобив в региона

| обновено на 12.06.17 в 12:37
Снимка: БТА
С голямо мнозинство жителите на община Трън отхвърлиха предложението за бъдещ златодобив в региона. Това показват резултатите от проведения вчера местен референдум. 
Близо 93 процента  от жителите са заявили, че не са съгласни да се изпълняват проекти за добив на метални полезни изкопаеми. Председателят на Общинската избирателна комисия в Трън Тодор Исаев информира:
Гласували  са общо 2 081 човека. 1 935 са дали отговор "Да", 125 - отговор "Не", а 21 бюлетини са недействителни.

Общинският съвет в Трън трябва да обсъди резултатите от референдума. Председателят Бойчо Харалампиев обясни:
За момента няма насрочено заседание, защото трябва да изчакаме срока, в който може да бъде обжалван резултатът от референдума и едва тогава ще решаваме как продължаваме. До момента Общинският съвет гласува единодушно за провеждане на референдума като такъв, а сега вече на базата на резултатите се надявам да бъдем подкрепени и да подкрепим вота на хората.

Избирателната активност на референдума е била близо 60 процента, което означава, че допитването е валидно. 


Законосъобразността на местния референдум в Трън ще бъде оспорвана в съда, каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара (БМГК) Иван Андреев:

Първото нещо е  - стратегиите за развитие на държавата се правят от Министерския съвет. На второ място - в Конституцията на Република България е записано, че подземните богатства са изключителна държавна собственост и с тях се разпорежда държавното управление. И на трето място - Подробен устройствен план - Закона за устройство на територията са описани техническите стъпки, по които може всеки един да заяви и може да получи - тоест, нямаме изискване в закона, Общинският съвет да дава или да не дава разрешение за реализацията на един Подробен устройствен план.

Преди референдума не се говореше какви плюсове ще донесе развитието на една мина и че офисът на инвеститора беше подпален преди два дни, допълни  Андреев:

Този инвеститор не се намеси по никакъв начин в референдума. Аз разчитам на органите на реда да си свършат работата, но не само да стигнат до вандала и не само да арестуват един човек, който го е подпалил, искам да стигнат до организаторите на това нещо, защото аз съм напълно убеден, че това е организиран палеж. 




Точно това очаквахме да се случи на референдума и не сме изненадани от резултатите. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Румяна Боянова, член на инициативния комитет "България за Трънско":

Самата изборна активност говори достатъчно красноречиво за това какво е всъщност истинското мнение на хората, за това какво искат и какво не. Очакваме обаче и всякакви спънки от различно естество, всякакви опити да се неглижира резултатът или да се намери начин да се опита да се анулира. Няма да бъде изненада за нас, ако референдумът бъде атакуван в съда, защото срещу волята на гражданите стоят доста сериозни икономически интереси.

Боянова добави още, че Трън разполага с прекрасна природа, с прекрасни дадености, които няма как хората там да си позволят да изгубят:

Хората от Трън са доста умни и интелигентни, въпреки че се спекулира по медиите, че не са точно такива. Тези хора имат достатъчно идеи за своя поминък и повечето от тях вече ги реализират, а именно този проект е пречка за реализацията на техните идеи.


Цялото интервю с Румяна Боянова и Иван Андреев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна