Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешните медици се обявиха срещу проектонаредбата за тестването на шофьорите за алкохол и наркотици

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Броени дни след като премиерът Борисов нареди да се вземат спешни мерки за намаляване на катастрофите по пътищата, МВР публикува за обществени консултации проектонаредба за тестването на шофьорите за алкохол и наркотици. Общественото обсъждане е предвидено да продължи до днес. В неделя Националната асоциация на работещите в Спешната помощ направи публична острата си реакция срещу някои промени в новата наредба. Какво смущава спешните медици и какви ще са последствията, ако наредбата бъде приета в този ѝ вид?

Намаляването на предвиденото време за медицинско изследване от 2 часа на час и половина ще създаде проблем. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ:

Трудно е да се поберем в рамките на това скъсено време. Едва успявахме, когато беше 2 часа. Когато те пристигнат в спешното отделение или спешния кабинет на филиала на Бърза помощ, там има и други пациенти, някои от които са в животозастрашаващо състояние и изискват грижи. В такива случаи лекарят трябва да спре и да се насочи към пациента, който в никакъв случай не е в спешно състояние, просто трябва да му се извърши химически анализ. Това не е никак лесен процес, защото се попълва паспортна част, взима се кръв за химичен анализ, задават се въпроси, попълва се протокол. Обикновено това са хора под влияние на алкохол и наркотици, които често са агресивни, конфликтни.

Цялото интервю с д-р Десислава Кателиева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени