Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Левски е домакин на дни на изкуствата, посветени на легендарния Георги Парцалев

Георги Парцалев

От днес в рамките на следващите пет дни град Левски е домакин на дни на изкуствата, посветени на легендарния Георги Парцалев. Това е родният град на твореца, а читалището носи неговото име. Има улица с неговото име, както и къща-музей, в която се съхраняват негови лични вещи и предмети. Тези традиционни дни на изкуството местните хора с любов наричат "Парцалеви празници“.

Предстои ни седмица, в която ще си спомним и говорим за великия Георги Парцалев. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Силвия Йорданова, председател на Читалищното настоятелство в читалище "Георги Парцалев“ в град Левски:

Ще се насладим на театралните самодейци от град Левски, Белене и Дебелец. Това ще е седмица, изпълнена с различни мероприятия, свързани с творчеството и живота на Геогри Парцалев. Подготвили сме изложба от снимки, интересна дискусия с ученици от нашия град на тема "Какво знаем и какво не знаем за Георги Парцалев“ и прожекции на култови филми с негово участие. Нашата идея е от тази година да започне така наречения от нас "Фестивал на комедийните самодейни състави“, защото Георги Парцалев е тръгнал именно от сцената на читалището.

Цялото интервю със Силвия Йорданова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна