Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Атанасов: Чрез стенограмите за КТБ не можем да видим истината за ликвидирането ѝ

Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

Чрез стенограмите за Корпоративна търговска банка не можем да видим истината за ликвидирането на тази банкова институция. Това каза в интервю за предаването "12+3" новоизбраният лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

Той определи като начин на мислене от времето на соца споровете за оповестяването на стенограмата за КТБ. Атанасов направи паралел със САЩ, където медиите са били акредитирани за изслушването на бившия шеф на ЦРУ във връзка с разследванията за евентуална руска намеса в изборния процес.

Лидерът на ДСБ коментира че ведомствата в сектор сигурност трябва да потърсят вътрешни резерви, за да разрешат проблемите с финансирането си:

Винаги съм заявявал, че секторът за сигурност, като цяло, е тежко недофинансиран. Нужно да се направи преоценка какви допълнителни средства тази година биха били необходими. Бих казал обаче, че е по-важно да се работи бюджетът за догодина в тази насока. Специално за МВР, в резултат на поредица неуспешни законодателни инициативи, се стигна до ситуация, в която полицаите на улицата получават по-малки заплати от "чантаджиите", както се изразява премиерът, така че да се потърсят резервите там и да преформулират вътрешните възможности.

Атанасов е на мнение, че един месец е кратък срок за изготвянето на нова Стратегия за национална сигурност, но изтъкна, че службите трябва да имат готовност за такъв проект.  От документа той очаква:

На първо място, промяната на геостратегическото статукво, на международните отношения, на сирийската криза и много важно - промяната на отношенията между субектите, държавите на Балканите - този сблъсък, който се очерта на Западните Балкани, опитите на Русия да пречи за присъединяването на Западните Балкани към НАТО. Това е във външнополитически аспект. Във вътрешнополитически аспект е изключително важно, а аз съм сигурен, че няма да намери място в тази Стратегия, това е основната заплаха за българската национална сигурност, която се корени в тежките корупционни схеми, които функционират и крепят политическото статукво.


Вчерашния избор за председател на ДСБ Атанас Атанасов коментира:

Състезанието в ДСБ беше оспорвано, но абсолютно джентълменско. Мисля, че хората заложиха на мен защото ме познават и  защото винаги говоря искрено и откровено. Хората  знаят, че винаги съм бил в политиката абсолютно независим, а това е много важно качество за българския политически пейзаж.

Той оцени бившият лидер и настоящ заместник, Радан Кънев, като завършен политик с високи качества и експертиза и заяви: Ние нямаме право да се лишаваме от никой, особено от Радан Кънев.

Преди тези избори, още през 2015 година, работихме за създаване на истинска политическа алтернатива на вредното управление на Борисов. Това, че не успяхме да реализираме тази цел, не означава, че не сме били прави, напротив. За това Радан Кънев ще бъде до мен в ръководството, защото целта ни остава същата. Просто трябва да съберем повече ресурс, за да я реализираме.

Според Атанасов, оставането на Петър Москов в правителството, след като партията е оттеглила подкрепата си, е имало "вреден" ефект за обществено-политическия процес, тъй като: ако Петър Москов беше напуснал правителството, много по-рано щеше да има предсрочни избори и конфигурацията щеше да бъде друга.
Новоизбраният лидер обобщи и целите пред ДСБ:

Като основна политическа цел на ДСБ беше поставена създаването на силна, дясна, политическа алтернатива на досегашния порочен модел на управление на страната, т.е. ние заемаме мястото на опозиция на това правителство. Ще търсим концентрация на сила през всички тези политически субекти, които се определят като опозиция на правителството, без БСП и ДПС.

Проектът "Нова република" трябва да го разглеждаме първо като съдържание, а не толкова като форма, защото той беше предизборна коалиция. Изборите минаха. Съдържанието на този проект е изключително важно, защото то е да възстановим Българската република. Ще продължаваме да развиваме този проект. Ние сме го създали – ДСБ. Това ще бъде наша платформа, защото ние имаме договор на ДСБ за възстановяване на Българската република.

"Да, България" , ако се определят като опозиция на това управление, ще бъде политически субект, с който ние ще си сътрудничим. Ние поехме частта от нашата отговорност за това, че демократичната общност, както употребяват това понятие от "Да, България" , няма съответното представителство в днешния парламент. Трябва да се осъзнае тази грешка - че не бяхме заедно на изборите, и да търсим нов път.


Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна