Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панама скъса дипломатическите връзки с Тайван, установи такива с Китай

| обновено на 13.06.17 в 09:50
Външният министър на Панама Изабел де Сен Мало де Алварадо и китайският външен министър Уанг И
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работи на Тайван изрази "недоволство и съжаление" от решението на панамския президент Хуан Карлос Варела страната му да скъса дипломатическите си отношения с Тайпе, предаде Ройтерс. Панама установи официално дипломатически отношения с Китай и призна, че има само един Китай и че Тайван е неделима част от неговата територия.

Министърът на външните работи на Тайван Дейвид Лий осъди действието и заяви:

Република Панама едностранно реши да скъса дипломатическите връзки с нашата страна на 13 юни и да установи дипломатически връзки с правителството на Китайската народна република. Нашето правителство изразява своя гняв и съжаление от това решение. В интерес на суверенитета и честта на нашата страна решихме да скъсаме дипломатическите връзки с Република Панама от днес и изцяло спираме двустранното сътрудничество и подкрепа, също така изтегляме нашето посолство и екип. Нашата страна и Република Панама имаха дипломатически връзки повече от век. Правителството на настоящия президент на Панама Хуан Карлос Варела пренебрегна приятелството между народите на двете страни и игнорира факта, че Тайван е помагала на Панама да подобри сътрудничеството и тяхното цялостно развитие. Правителството на Панама се огъна пред Пекин заради икономически облаги, направи дипломатически завой по много недружелюбен начин и заблуждаваше правителството на Тайван до последната минута. Поради тази причина нашето правителство изразява силното си неудовлетворение и гняв.

Китай е вторият по големина клиент на Панамския канал и водещ доставчик на стоки за свободната търговска зона в карибския град Колон.

Китайският външен министър Уаг И и външният министър на Панама Изабел де Сен Мало де Алварадо подписаха съвместно комюнике за установяване на дипломатически връзки в Пекин след скъсването на връзките с Тайван. След общата пресконференция Уаг И коментира:

От днес Република Панама скъсва т.нар. "дипломатически връзки" с Тайван и обещава да сложи край на всички връзки или официален контакт с Тайван. В резултат Китайската народна република и Република Панама установяват дипломатическа връзка. Това е исторически момент, нова глава в отношенията между Китай и Панама.

Външният министър на Панама Изабел де Сен Мало де Алварадо заяви:

Република Панама и Китайската народна република направиха наистина важна стъпка днес. За мен е радост, че съм тук от името на моята страна, за да започна стратегически съюз с Китай, който ще е от полза за двете страни и двата народа. Днес се присъединихме към 174 нации, които признават политиката за единен Китай. Панама днес скъса дипломатическите си връзки с Тайван и се отказа от всички връзки или официален контакт, като ратифицира, че Китайската народна република е единственото законно правителство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени