Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Емилия Ковачева за опит за убийство на новородено беше отложено

Родителите протестираха с цветя пред Съдебната палата

| обновено на 13.06.17 в 18:09
Снимка: БГНЕС


Заради лисващи експертизи и заради адвоката на акушерката Емилия Ковачева, Софийският градски съд отложи със седмица делото, в което тя е подсъдима за опит за убийство на новородено. Преди началото на заседанието родителите на малката Никол протестираха с цветя пред Съдебната палата.

Силната подкрепа в социалните мрежи и слабо присъствие на подкрепящи не изненадаха бащата на Никол, но беше повод да заключи:

Това е реалността. 28 години нямахме промяна. Не очаквайте следващите 28 нещо да се промени.

Той и майката на детето, което една не почина преди две години след нощното дежурство на Емилия Ковачева, останаха крайно разочаровани от отлагането на делото, защото адвокат Владислав Янев не успял да прочете единствената готова за днес експертиза по метеорологични причини:

Защото много валяло дъжд и не може да си вземе експертизата, да я прегледа и да се подготви за делото, каза Румен Димитров. Той прогнозира минимум още две години процес:

Виждате, че има много обструкции и опити делото да бъде отлагано от страна на защитата, коментира по повод продължителността на делото прокурор Николай Христов, като изрази надежда скоро да има присъда

Акушерката от болница "Софиямед" е подсъдима за опит за убийство на новородено. Случаят, който шокира България, е от 18 април 2015 година, когато Никол е едва на 4 дена и по време на дежурството на Ковачева е пребита до смърт. Покрай разследването бяха изнесени данни и за други малтретирани от акушерката новородени. 
Делото върви бавно и мъчително заради непрекъснатите отводи, които адвокатът на Емилия Ковачева иска - ту на съда, ту на прокурора. Именно затова Румен и Станислава Димитрови потърсиха външна подкрепа с цвете - днес пред Съдебната палата. Бащата обясни:

Разбира се, че ги имам страхове и винаги може да се окаже, че тя е невинна и че един полтъргайст преби Никол и нанесе 30 удара на Никол по главата. Другият вариант да мине с една лека присъда и поживо-поздраво да се разделим с госпожа Емилия Ковачева, но какво да ви кажа - надеждата крепи човека. Надявам се съдът да даде едно справедливо наказания и Емилия Ковачева да изгние в затвора. Това, което аз си го пожелавам на себе си.
 
Чакаме Ковачева да заведе дело за агресивно дете и ние да сме реално хората, които да я представляваме или може би не знам какво трябва да стане.

Този път сме с цветя, следващия път сме с яйца, другия път сме с павета. Не знам какво трябва да стане в тази държава, че да тръгне нещо да се случва. Не говорим за нашето дело. Нашето дело вече е отсвирена работа. Ходи, тича вече Никол. Ще ви я доведем другия път да потича тук малко, да я запозная лично с Емилия Ковачева.

Майката на Никол допълни:

Никол знае, че отиваме някъде и иска с нас. Тя не знае, че има дело срещу нея, естествено.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна