Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Грънчаров: Нараства броят на инцидентите в информационната сигерност с висок приоритет

Снимка: neurope.eu

Повече от 130 инцидента в информационната сигурност са били регистрирани през май, сочи редовният месечен бюлетин на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност. Продължава тенденцията на атаките тип "отказ от услуги" - те формират над 40% от подадените сигнали. Следват атаките със зловреден софтуер и свързаните с фишинг сайтове. Засегнатите IP адреси са над 5 хиляди.

Сигналите, които се получават при нас за нарушения в и от българското интернет пространство пристигат от различни източници, в голямата си част външни източници, поясни в предаването "Нещо повече" Васил Грънчаров, който оглавява дирекция "Мрежова и информационна сигурност" в Държавната агенция "Електронно управление".

Статистиката от началото на годината до края на май показва, че получинети сигнали са над 1 000, уточни Грънчаров:

В тези сигнали става дума за над 60 хиляди засегнати IP адреси. 

Няма драматични разлики с тренда на заплахите в останалите страни, допълни васил Грънчаров, като се позова на данни на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност.

Рязко нараства броят на регистрираните инциденти, като не всеки сигнал е инцидент, отчитат специалистите. Забелязва се още рязко нарастване на броя на инцидентите с висок приоритет. 

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени