Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи изследват най-големите подводни пещери в света

Екипът на Иво Калушев работи в Мексико

Пещерата на Леонардо - едно от многобройните открития на българския изследователски екип в Юкатан, Мексико.
Снимка: личен архив Иво Калушев

Пещерно дело и пещерно гмуркане. Огромни галерии, пълни с вода и българска следа. Една от най-елитните школи по пещерно гмуркане в света „ Дайвинг Мексико“ е основана от Иво Калушев.

Вече пета година негов екип изследва Юкатанския карстов район, най-големият в света, богат на подземни пещери. В предаването "Хоризонт до обед" той разказа:

Говорим за изследователски проекти, които траят десетилетия. Това е безкрайно поле на изследвания. Полуостровът отдолу представлява една гигантска пещера. Става въпрос за нещо колосално. Най-дългата пещера приближава 300 км. Говорим за сумарна дължина на подводните галерии от почти хиляда километра.

Полуостров Юкатан е с площ колкото България и целият отдолу е кух, пълен е с два пласта вода – сладка и солена в зависимост от дълбочината. Там се намират най-дългите подводни пещери. 

Иво Калушев, собственик на школа по пещерно гмуркане “Дайвинг Мексико”

В момента изследваните пещери в Юкатан представляват много по-малко от 1% от съществуващите, уточни Иво Калушев:  

Българската изследователска група е единствената от три години насам, която изследва постоянно. Това са дефакто научни изследвания, които постоянно се следят от американски университети и научни институти, които се занимават с хидрология на карста и археология.

Пещерата Икстлан - най-дългата подводна пещера с един единствен вход в света, изследователски проект на българската школа по пещерно гмуркане “Дайвинг Мексико”

Съвременната водолазна екипировка позволява гмуркания до около 200 метра дълбочина, ако се правят екстремни изследвания. Ежедневно се правят дълги четиричасови гмуркания, с прониквания на километри навътре, допълни Калушев. Заради използваните мощни средства за осветяване на подводните изследвания, видимостта в пещерите понякога е над 100 метра:

Реално усещането е като носене в безтегловност. Всичко се вижда. Няма гравитация. Човек виси във водата. Екипировката позволява да сме неутрални на каквато и да е дълбочина и фактически няма никакво усилие. Големите изследвания се правят със скутери. Човек дори не плува с краката си.

Ники Златков - най-младият в света сертифициран пещерен водолаз и изследовател, започва кариерата си в пещерното гмуркане на 10 годишна възраст. В момента, на 13, член на изследователския екип АТИ към школа “Дайвинг Мексико”

В тези пещери в Мексико е пълно с археология за период повече от 12 хиляди години назад. Причината за изобилието от находки е вторичното наводняване на пещерите, които са били сухи преди последния ледников период и всички са били обитавани, отбеляза изследователят. 

Има един краен хоризонт, който е ясен - преди около 12 хиляди години и всичко се е случвало преди това, но колко преди това, все още не е съвсем ясно.
Деян Илиев - инструктор по техническо пещерно гмуркане към школа п пещерно гмуркане “Дайвинг Мексико”, по време на изследователско гмуркане в пещерата Икстлан, 2015г.

Още по-надълкоко в чудатия свят на подземните пещери можете да се гмурнете в звуковия файл.БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна