Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зубърът се завръща в Източните Родопи

Все още застрашеният вид допринася за опазването на дивата природа в района

Завръщането на зубъра в Източните Родопи е сред големите успехи на еколозите
Снимка: Еленица Маринова

Много хора напускат Родопите в търсене на по-добър начин на живот. В резултат на тяхното преместване, животновъдството и селското стопанство в района не се развиват. Нивите биват изоставяни, а свободно пашуващите  животни намаляват, което нарушава правилното функциониране на екосистемите.

Според Стефан Аврамов, от Фондация „По-диви Родопи“, човешката дейност предизвиква значителни промени в природата.

Изоставянето на земите води до обрастването на всички открити пространства с храсти и дървета. Това води до загубата на богатото биоразнообразие, защото хиляди животински и растителни видове се нуждаят от откритите пространства, за да оцелеят. 

Директорът на Държавното ловно стопанство Студен кладенец Георги Шереметев обясни какъв е ефектът от запазването на елените лопатари в природата:

Полагат се усилия за завръщането на дивите тревопасни животни в природата. Този процес ще предотврати превръщането на Източните Родопи в еднотипна гора. Държавното ловно стопанство „Студен кладенец“ стопанисва около 1200 елена лопатари. Това е и най-голямата популация на свободно движещи се елени в Европа.

Снимка: Еленица МариноваВ древността Европейският бизон, наричан още зубър, е бил широко разпространен в Европа и на Балканите. С развитието на цивилизацията, изсичането на горите и разораването на откритите площи, броят на зубрите в Европа намалява, а в началото на 20 век изчезват и последните диви представители на вида, обяснява Христо Христов, един от основателите на Българското дружество за защита на птиците:

Видът все още е включен в Черния списък на световно застрашените видове. През 2013 г. в дивечовъдния участък Студен кладенец пристигат зубри, докарани от Германия. А през 2015 г. за първи път от столетия в Родопите се роди първото зубърче. Завръщането на най-едрия тревопасен бозайник в Европа допринася за опазването на изключителната дива природа в Източните Родопи.

Източните Родопи са убежище и за лешоядите. Със своите размери, външен вид и начин на живот те са едни от най-впечатляващите птици в района. Белоглавият лешояд е бил многоброен в България до края на 19-ти век, след което започва да изчезва. През 1978 г. в района на Студен кладенец е намерена една двойка и колония от 28 птици. Днес числеността на вида достига 80 двойки.

Ако искате да се докоснете до дивата природа не се налага да пътувате до други континенти като Африка или Азия. Едно от най-дивите места в Европа - Източните Родопи, се намира на едва 3 часа път от София. Христо Христов, допълва:

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!