Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Смилов: Ако въведем мажоритарна система, трябва да сме подготвени за доста сериозни шокове

Бих искал да разглеждам визитата в Турция както част от европейската политика към южната ни съседка, каза политологът в коментар на посещението на премиера в Анкара

Снимка: БГНЕС

Политологът Даниел Смилов  коментира в ефира на „Хоризонт“ резултатите от посещението на българския премиер в Турция, като подчерта: Аз мисля, че това е важна среща и тя не бива да бъде разглеждана изолирано. Мисля, че Борисов имаше доста силна седмица, допълвайки:

Аз бих искал да разглеждам визитата му в Турция както част от европейската политика към южната ни съседка и от едно такова разглеждане мисля, че и България печели.

Всъщност ние в момента, както се вижда провеждаме не само национална, но вече и европейска политика. Турция е ключов партньор не само за нас – всички знаем, че намалелият натиск от мигранти се дължи най-вече на споразумението, което има между ЕС и Турция. Така че това е един ключов интерес и заради този ключов интерес разговорите с Анкара и с президента Ердоган не могат да спрат. Трябва да има работно ниво на отношения  както между България, така и между ЕС и Турция, така че такъв тип визити са много полезни. Разбира се, не само миграционата криза. Много други въпроси са от взаимен интерес. Енергийната политика, да речем,  на Турция  се превръща – тя по естествен начин се превръща като голяма икономика в енергиен център , и българските енергийни политики също трябва да се съобразяват с този факт. Самият Борисов каза, че Турция участва активно във военните действия в Близкия Изток, в Сирия – това е нещо, което също е от пряк интерес и за България, и за Европа -  там позициите трябва да се стиковат. В крайна сметка ние сме и членове на една и съща колективна система за отбрана – НАТО – по тази линия има какво да се говори.

Политологът подчерта, че е добре, че се водят разговори и се налага добросъседски и приятелски тон, но припомни и събитията, които се случиха в Турция след опита за преврат и доста сериозните нарушения на политическите и граждански права в страната.

По темата за въвеждането на мажоритарна избирателна система у нас Даниел Смилов коментира:

Надявам се да не бъдат въведени, защото експериментът с една мажоритарна система, особено от този вариант, който се предлага, може да доведе до много странни резултати. Виждате проведените избори във Франция до какво изкривяване от пропорционалността доведоха. В Англия също тази система води до странен резултат.

Всъщност ако въведем тази система, трябва да сме подготвени за доста сериозни шокове. Най-малкото това договаряне между множество представени в парламента групи, което имаме в момента, няма да се случва. Може да случи така, че просто една партия с около 30 процента от вота може да има дори конституционно мнозинство, за да промени Конституцията.

Анализаторът изтъкна, че мажоритарната система действа добре в хомогенно общество, но когато обществото е разделено и има поляризация мажоритарната система задълбочава конфликтите и може да доведе до ситуация на сериозен сблъсък и блокиране на управлението.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна