Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраненият директор на Националния литературен музей: Не ми беше даден мотив защо искат да напусна

| обновено на 15.06.17 в 18:13
Снимка: БГНЕС
Изненадващо ми се обадиха от кабинета на министъра да дойда бързо при тях в министерството. По това време бях в Байлово, тъй като правим нова експозиция, посветена на Елин Пелин, в читалището там. Без обяснение ми беше връчено споразумение да напусна поста си като ми бъдат платени 6 заплати. Когато попитах защо, нямаше мотив. Нищо не ми беше казано. Единствено члена от Кодекса на труда, че мога да бъда уволнен дисциплинарно и да си търся правата в съда.

Това разказа за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Пламен Крайски, който изкара на поста 1 година от 5-годишния си мандат, преди да бъде отстранен в сряда. Той предполага, че отстраняването му от длъжността ръководител на Националния литературен музей е свързано с опитите му да оповести колко лошо е състоянието на къщите-музеи към същия.

Другата страна – чисто лични амбиции на министъра, тъй като той налагаше, даже ме е викал един път, негов човек, който беше известно време мой заместник, но не показа качества да бъде заместник-директор в национален музей, и след като му изтече договора, аз поисках да го освободя, а г-н Банов се опита да ме смили да го оставя още известно време. Оставих го. След което го освободих. Това е така известният чалга-поет Атанас Капралов.

Крайски спомена, че няколко пъти е отказвал да назначи Капралов, който е бивш директор на театъра в Димитровград, когато Банов е бил директор на театъра в Хасково.

Д-р Марияна Кирова от екипа на Литературния музей определи решението като "много изненадващо" и припомни, че преди 20 дни в музея е получено писмо, в което Министерството дава висока оценка на свършената от Музея работа през 2016 г. Тя отличи обновената фасада на музея на Яворов и обновяването на къщата-музей на Вазов и ремонта на къщата на Елин Пелин.

Смятам, че Боил Банов е бил подведен. Познавам Банов. Той е много балансиран и много разумен човек. В случая съм абсолютно убедена, че той е бил подведен и че Капралов не може да бъде назначен. Човек, който пише чалга текстове, някак не може да отговаря за администрирането на музеите на българските класици. Сигурна съм, че става дума за голямо недоразумение, което ще се изясни.

Интервюто на Таня Величкова с Пламен Крайски и Марияна Кирова можете да чуете от звуковия файл.

Министерството на културата огласи прессъобщение, което гласи:

Министерството на културата счита, че усилията, положени от директора на националния литературен музей Пламен Георгиев-Крайски за управлението и развитието на културния институт, са незадоволителни и не са в унисон с политиката, провеждана от ведомството. В тази връзка на 14 юни 2017 година министърът на културата Боил Банов е отправил предложение към господин Крайски за прекратяване на трудовото му правоотношение като му е било предложено обезщетение по Кодекса на труда. Отправеното предложение е било прието.

По-късно през деня Министерството на културата смени версията за уволнението на директора на Националния литературен музей. Според министъра на културата Боил Банов, причината за уволнението не са незадоволителни резултати от управлението, а фактът, че дълго време Пламен Крайски паркирал колата си в двора на къщата на Яворов в София. Преди това именно Министерството на културата беше дало писмено отлична оценка на работата на Крайски, докато е бил на поста:

Който счита, че може да паркира на инвалидно място без да е инвалид, той не може да бъде директор на културен институт. Който счита, че може, за по-удобно, да си паркира колата в българска светиня, той не може да бъде директор на културен институт. В къщата на Яворов който иска да си паркира личните автомобили, няма да работи с мен. Не желая да работя с хора, които не разбират какво е паметник на културата, не разбират какво е светиня.
 
Атанас Капралов вече е поел управлението на Литературния музей до до провеждането на нов конкурс. Министърът на културата изрази надеждата си Капралов да се сработи с екипа на Литературния музей. На появилите се информации, че Капралов и автор на текстове за чалга песни министър Банов реагира така:

Аз познавам Наско Капралов като поет и качествен и сериозен човек.

Всички гледни точки по темата - в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени