Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Цанков: Българското председателство трябва да бъде изпълнено със съдържание

| обновено на 15.06.17 в 15:24
Снимка: БГНЕС
Неправителствените организации, бизнесът и синдикатите също трябва да се включат в подготовката на Българското председателство на Европейския съвет. Инициативата трябва да дойде от тях и целите да бъдат постигнати в пълна координация с официалната програма и действия на правителството. Това заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Стефан Цанков, председател на белгийско-българската асоциация Best2b. Той изтъкна, че при последното Белгийско европредседателство 144 официални мероприятия са били съпътствани от 546 неинституционални мероприятия, организирани от общини, неправителствен сектор и цялото гражданско общество.

Често новите страни - членки на Европейския съюз са допускали грешката да организират много добре технически издържано председателство, но то да не бъде запомнено с нищо, допълни Цанков, според когото успехът на Българското председателство зависи от всички българи и не бива задачата да се оставя само на правителството и ресорното ведомство.

Като че ли прекалено много се фокусираме колко полицаи ще бъдат ангажирани, колко сгради, колко ремонти. Това, разбира се, е необходимото, но недостатъчно условие, което е нужно за успешното председателство.

Белгийски експерти идват в България днес, за да покажат силните и слабите страни на 12-те ѝ председателства досега, така че страната ни да може да вземе най-добрия опит, допълни Цанков. Според него приоритетите на Българското председателство засега са достатъчно малко, за да можем да се фокусираме върху тях. Best2b ще организира серия от срещи, посветени на един от тези приоритети – конкурентоспособността.

Интервюто на Таня Величкова и Марта Младенова със Стефан Цанков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна