Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът на многоликия Иван Милев в юбилейна изложба в СГХГ

С изложбата "Посоки" Софийската градска художествена галерия ще отбележи 120 години от рождението на Иван Милев.

Изложбата показва тайнствеността на личността на Иван Милев, каза в предаването "12+3" кураторът Филип Зидаров и обясни, че все още има какво да се научи за загадъчния и многолик художник:

Все още има какво да се преживява от публиката - нещо, което естетически, философски, исторически, дори емоционално е много възнаграждаващо за всеки, който би се докоснал до него.

Иван Милев бе показан в мащабна изложба преди 20 години в Националната художествена галерия, припомни кураторът:

Тази изложба е може би по-малка по обем, но показва голям брой произведения, които никога не са виждали изложбена зала, които са били недостъпни или неизвестни досега. Те оформят няколко посоки на онова, което бъдещите изследователи на този крайно интересен художник, за който не всичко е казано, могат да намират в бъдеще.

Иван Милев има ореола на човек, който трудно се вписва в конюнктурата на тогавашната художествена ситуация. Творецът набира слава отрано - още Гео Милев пише за първата му неофициална изложба край езерото "Ариана" в Борисовата градина. Художникът силно се вълнува от фолклорната традиция на образа, но това се припокрива със сецесиона, Иван Милев експериментира и с импресионизма, посочи още Филип Зидаров:

Декоративното изкуство, за разлика от битовия стил на предишните десетилетия, доближава художествения изказ до една европейска модерна традиция - в смисъла на символизма, сецесиона.

Иван Милев е още сценограф (има няколко постановки в Народния театър) и илюстратор, дизайнер на книги, допълни Зидаров:

Създава едни символично модерни за онова време образи - например стихосбирката на Едгар По.

В изложбата могат да се видят още акварели от ранните години на твореца, както и визията на Милев за Шипченския паметник, защото той участва и в конкурса за монумента. 

Още за изложбата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна