Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази досегашната си агресивна стимулираща парична и лихвена политика

ЯЦБ

След края на редовното си заседание Централната банка на Япония (ЯЦБ) остави без промяна досегашната агресивна стимулираща парична и лихвена политика, но оцени по-позитивно частното потребление и икономическото развитие зад граница, сигнализирайки по този начин, че тя е уверена, че възстановяването на японската икономика набира скорост.

ЯЦБ остави основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% (решението беше взето със 7 срещу 2 гласа) и потвърди целта си да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Тя запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения" (QQE), на годишно ниво от 80 трлн. йени, както и обема на покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS).

Централната банка запази без промяна досегашната си оценка за японската икономика, но повиши оценката си за частното потребление, визирайки стабилното потребление на трудовия пазар и на доходите. Според нея икономиката на Япония се намира в умерена експанзия, която ще остане в сила и занапред благодарение на разхлабените парични условия и на фискалните правителствени стимули. Централната банка обаче добави, че инфлацията в страната остава в "отслабваща фаза".

ЯЦБ подобри и мнението си за представянето на икономиката зад граница, отбелязвайки, че тя продължава да нараства с умерено темпо.

Въпреки че днешното решение на Централната банка на Япония беше очаквано, йената се намира под предпазлив натиск от продажби. Щатската валута поскъпва с 0,37% към двуседмичен връх от 111,38 йени, като тя регистрира добър отскок от нейното 8-седмично дъно около 108,80 нивото, ударено в сряда – часове преди Фед на САЩ да повиши основната си лихва с четвърт процент и да потвърди, че остава на пътя на по-нататъшно затягане на лихвените ставки.

Еврото нараства с 0,58% към 10-дневен връх от 124,42 йени, отскачайки рязко от вчерашно 6-седмично дъно около 122,40 нивото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна