Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът смята, че закриването на Радио България е неприемливо

УС на БНР ще започне обществена дискусия за бъдещето на чуждоезиковите емисии на медията

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС
Президентът Румен Радев е определил като "неприемливо" в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС да се обсъжда закриване на "Радио България". Държавният глава е изразил това мнение на среща с журналисти от Радиото, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Журналистите са споделили опасенията си за бъдещето на програмата, която създава предавания за чужбина, включително и за българите зад граница.
Трудно можем да приемем, че една над 80-годишна институция, която работи за имиджа и външната ни политика ще отстъпи от завоювани позиции в региона и в цяла Европа, е казал още президентът.

Междувременно Управителният съвет на Българското национално радио реши да постави начало на обществена дискусия за бъдещето на чуждоезиковите емисии на медията.

Решението на Управителния съвет на БНР е съобразено със становищата, изразени от народните представители при обсъждане на въпроса в две парламентарни комисии и с поетите от тях ангажименти да съдействат за утвърждаване на ролята на националната медия за изграждане на образа на страната извън нейните граници. Генералният директор на БНР Александър Велев,заяви:

Управителният съвет на днешното си заседание обсъди проблема с главна редакция "Радио България" и реши поетапната модернизация на програмния продукт да продължи след обществено обсъждане. В съответствие с изказаните мнения на проведените срещи ще бъде изготвена концепция, съобразена с публичните нагласи и очаквания. Целта е да се разшири информираността на българите в чужбина като продължават да се отчитат и стратегическите интереси на българската държава, разбира се, както и развитието на модерните технологии в информационната среда.

Служителите на радио "България" ще имат възможност да запазят трудовите си правоотношения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна