Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава разследването на убийството на 52-годишна жена в столичния квартал "Хиподрума"

За престъплението е заподозряна 32-годишна жена с психически проблеми. Експерти посочиха като проблем това, че за подобни хора няма кой да полага грижи след изписването им от болнично заведение.

Снимка: medicalnews.bg

Все още се изяснява как и защо 32-годишната Светослава, задържана за убийството на 52-годишната жена, е била пусната от психиатрия. Според първоначалните документи, с които полицията разполага, нападателката страда от тежка форма на шизофрения. Преди месеци тя е била на лечение в психиатричното отделение на Александровска болница. След лечение обаче жената е пратена да си отиде у дома, като са й изписани инжекции. Според д-р Цветислава Гълъбова - директор на клиниката в Курило, държавата е абдикирала от подобни случаи:

Въпросът е защо няма кой да полага грижи за тях, защо държавата е абдикирала от грижата за тях и защо ги лишаваме от достойнството им навирайки ги в психиатрии доживот.

В същото време от Столичната полиция обясняват, че МВР няма нито задължения, нито възможност да охранява и да следи за поведението на подобни хора. Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов:

Няма как тези хора постоянно да бъдат в клиника или в болница или в психиатрия, да бъдат постоянно задържани, когато те си пият лекарствата и тяхното състояние е нормално.

Ключова, според експерти, е ролята на близките при подобни болни.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна