Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Панчев: Резултатите от изборите в Косово вещаят политическа нестабилност

Празненства в Прищина след изборите в Косово
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неочаквано слабият резултат на Демократическата партия на Косово на парламентарните избори миналата седмица вещае нов период на политическа нестабилност за страната, предупреди в интервю за предаването "Събота 150" балканистът Антон Панчев.

По думите му, партиите на бившите командири на Армията за освобождение на Косово ще имат най-много депутати, но най-реалистичният вариант е да бъде създадено коалиционно правителство между втората и третата политическа сила - движението "Самоопределение" на Албин Курти и Демократическия съюз на Косово на Иса Мустафа. Тяхната задача според Панчев също няма да е лесна:

Тези две партии имат 61-62 депутати от 120 и изглежда всичко ясно, но въпросът е, че президентът на Косово Хашим Тачи, който произлиза от Демократическата партия на Косово, има изключително важни правомощия при даването на мандатите. Тоест коалицията на комендантите ще се опита да използва това свое институционално предимство, за да получат те мандат за съставяне на правителство и да успеят да привлекат гласове от други по-малки партии.

Бъдещото правителство трябва да довърши работата на предишния кабинет по някои външнополитически направления, каза още Антон Панчев:

Така например демаркирането на границата с Черна гора, което е едно от условията на Европейския съюз за либерализиране на визовия режим с Косово. Друг важен проблем са отношенията със Сърбия. 

Цялото интервю с Антон Панчев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна