Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

58 души са починали при пожара в Лондон, обяви британската полиция

| обновено на 17.06.17 в 18:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От полицията в Лондон направиха изявление, че броят на жертвите от пожара в сряда в "Гренфел тауър" в британската столица е 58. Те призоваха всички и оцелели от пожара да се свържат с властите, ако още не са направили това, тъй като съдбата на мнозина продължава да е неясна.

На фона на продължаващата операция в "Гренфел тауър" Стюърт Кънди от лондонската полиция заяви, че 16 тела са извадени до момента, но вече се смята със сигурност, че броят на жертвите е 58.

Броят от 58 може да се промени. Много се надявам, че това няма да стане, но може да се увеличи. Досега фокусът ни беше върху тези, за които знаем, че са били в "Гренфел тауър", но е възможно във въпросната вечер там е да имало и други хора. Абсолютен приоритет за разследването е да установи кои може да са били те, посочи той.

Операцията по изваждането на тела може да продължи със седмици, допълни Стюърт Кънди. Вчера операцията  временно бе прекратена поради съображения за сигурност.

Междувременно премиерът Тереза Мей проведе на "Даунинг стрийт" среща с обитатели на блока и доброволци, която продължи повече от два часа. Подробностите от срещата не са известни, но премиерът стана обект на много яростни критики за начина, по който се отнесе към трагедията. По време на протестите вчера тя бе наречена предател и дори убиец. Тереза Мей гарантира отпускането на 5 милиона паунда под формата на спешни помощи за пострадалите и обеща останалите без покрив над главата да бъдат настанени за постоянно в най-скоро време. Демонстрации има и днес, дори в далечен Глазгоу, в знак на солидарност с жертвите, но те протичат мирно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени