Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мария Нейкова: Медиите не трябва да се разглеждат изолирано нито в национален план, нито в глобален! Те са продукт на света, в който живеем

БНР Новини
Николета Атанасова и проф. Мария Нейкова (вдясно).
Снимка: Кирил Чобанов

С проф. Мария Нейкова, преподавател по „Теории на международните отношения” във ФЖМК и автор на книгата „Монолог или диалог. Противоречивият свят в обектива на глобалните телевизии” говорим за възможностите и ролята на международната журналистика в контекста на света днес. Медиите и журналистиката са част от националната държава. Влияят се от формата на управление, икономическото състояние на държавата и от политическото отношение. И в нашия глобален свят, глобалните медии се разполагат на фона на глобализацията. Въпросът е къде е България във всичко това? Българските медии са ограничени в ресурсите си. Те черпят информация от готови материали, които вероятно най-често само съкращават. И тук е много важна подготовката на самите хора, които го правят. Но новините са едни малки частици в един голям пъзел. Има нужда от аналитични предавания, които да дават възможност на аудиторията да подрежда този пъзел.
Как медиите селекционират международните новини и анализите за контекста, в който се случват събитията? Къде е точката на пресичане между интересите на държавите и интересите на медиите? Каква е ролята на медиите в междукултурния диалог?



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна