Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Банско честват делото на Паисий Хилендарски

Георги Икономов
Снимка: БГНЕС

Георги Икономов, кметът на Банско, където тържествено отбелязват деня на почит към делото на Паисий Хилендарски, беше гост в ефира на „Хоризонт“ и разказа, че честванията са започнали още вчера със Света литургия. Официалното честване днес продължава с представяне на няколко известни преписа на Паисиевата история, с открит урок по родолюбие, със спектакъл на ансамбъл „Българе“ и още редица прояви.

В нашата история за записали имената си много велики българи, но Паисий е първоучителят, отбеляза още Икономов и допълни:

И особено ценното при него е, че не само е написал „История славянобългарска“, защото, доколкото е известно, тогава и други историци, също така и монаси са писали историята каквато е била според тях, ценното при него е, че след това той е положил огромни усилия и да я разпространи. Той е тръгнал със своята историйца, той е карал хората да я преписват и затова неговата история е останала с десетките преписи, които са направени през това време.

А сега дали учениците и доколко те ще могат да разберат днес какво той е направил през онези времена – мисля че много уроци трябва да се направят подобни, защото в това време днес, в което живеем – толкова свободно, те едва ли биха асимилирали тези тъмни времена, тогава когато отец Паисий е писал и когато е трябвало да издирва хиляди ръкописи, за да може да направи един такъв труд, събудил целия български народ, посочи още кметът на Банско.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна