Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов: Съществува възможност след време операторът пак да наложи такси за роуминг

Снимка: БГНЕС
В продължение на 4 месеца операторите ще преценяват как се ползват мобилните планове след отпадането на роуминга. Причината е да се види дали потребителят не си е купил карта в държава, където е по-евтино и след това я ползва главно в друга страна, каза в предаването "Преди всички" Богомил Николов – председател на Асоциация "Активни потребители":
 

Срокът е 4 месеца, след което мобилният оператор има право да налага такси, но преди това трябва да уведоми клиента, който разполага пък с 14 дни, в които може да докаже стабилна връзка с приемащата държава, т.е. че работи или учи в дадената държава и затова му се налага да ползва картата си с български номер в друга държава.

Николов обясни, че въпреки че роумингът отпадна, има възможност след време операторите пак да наложат такса:

Има една малка възможност, ако даден оператор реализира големи загуби в резултат на това, че не начислява такси за роуминг, то тогава той има правото след минимум една година да се обърне към националния регулатор и да поиска разрешение временно да налага такива такси. Аз лично се надавам, че това няма да се случи.

Богомил Николов коментира и исканията на някои фирми за промяна на държавния стандарт при киселото мляко:

Най-много ще пострада стандартът и доверието в стандарта. Така че единствено се чудя защо останалите фирми, извън тези четири, не са се разгневили вече, защото те могат само да пострадат от тази инициатива. Защото, както стана ясно, тези фирми всъщност нарушават стандарта и искат легитимирането на това нарушение чрез изменение на самия стандарт.

По повод днешната пресконференция на тема дали има ГМО в българските хранителни продукти, той каза:

Мога да кажа, че още преди около 10 години установихме, че и двете лаборатории, които осъществяват такива проверки, откриват такива продукти, само че след това нищо не се случва от страна на контролния орган. Очевидно е, че има нарушена връзка между лабораторията и контролния орган, или просто никога не е била създавана такава връзка.

Богомил Николов припомни, че у нас не е забранена продажбата на стоки, които съдържат ГМО, но ако съдържанието на такива компоненти е 0,9%, това трябва да бъде отбелязано на етикета.

Интервюто на Диана Дончева с Богомил Николов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна