Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският лицей в София отбелязва своя юбилей със специална церемония

Снимка: Ирина Недева
Френският лицей в София отбелязва своя юбилей с церемония, на която на сградата ще бъде поставена плоча с основните френски принципи "Свобода, равенство, братство" Директорът на френското училище Паскал Муро обясни в предаването "Хоризонт до обед": 

На 22 юни ще има церемония по случай 50-годишнината на лицея. Това е едно учебно заведение, което е открито в София през 1966 година с един общ клас на деца на служители от посолството, а днес това е едно голямо учебно заведение със 750 ученици, като се почне от детската градина и се стигне до завършване на гимназия.

На 22-ри, в присъствието на официални лица и кмета на София Йорданка Фандъкова, ще положим на фасадата медна плоча, на която са изписани ценностите "Свобода, равенство, братство" на Френската република. Тези принципи са общи за цяла Европа и за България. Защото в Eвропа основният принцип е свободата, следващият принцип – това е равенството, което е залегнало поне на хартия, поне като закон, а що се отнася до братството – олицетворение на това братство е самият химн на Европа – "Одата на радостта".

Интервюто на Ирина Недева с Паскал Муро можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени