Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Стара Загора: Паметникът на Бузлуджа трябва да остане държавен

Към паметника на Бузлуджа има невероятно голям интерес от целия свят. Неведнъж е ставал част от филмови продукции… Смятам, че би трябвало, независимо как ще го определим – на архитектурата, на историята, на културата – да си остане изключителна държавна собственост, защото смятам, че би могъл да носи немалък приход на държавата. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която подчерта, че изразява лично мнение. Паметникът се охранява и в момента, уточни тя. Въпреки това, с риск за живота на хората, има хора, които изкарват пари от развеждането на посетители.

Социалистите твърдят, че това е техен паметник, но нека да не забравяме, че тогава не е имало разлика между партия и държава. Държавата е била БКП и БКП е била държавата! Ние всички дадохме пари за този паметник. Инвестирани са труд, средства от данъци, всичко, така че не смятам, че те могат да имат по-големи претенции, отколкото която и да е друга българска партия. В крайна сметка, наистина съм категорична, че това е място, което би могло да придобие едно съвсем различно значение. Не смятам, че се налага референдум по темата. Референдум би се налагал, ако има някакъв спор по въпроса, но аз не виждам какъв е спорът.

Микова изготвя становище, което ще предостави на премиера скоро. На 27-и юни всички старозагорски депутати са поканени на среща в Казанлък, за да изразят мнението на партиите си за бъдещето на паметника. Една от възможностите е той да бъде преотстъпен за управление и стопанисване на Община Казанлък.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна