Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чернева: България и страните в региона да подкрепят Македония, за да навакса по пътя си към ЕС

Снимка: БГНЕС

България и всички страни в региона трябва да подкрепят Македония и правителството й, за да може Скопие да навакса по пътя си към Европейския съюз. Това заяви в ефира на „Хоризонт“ Весела Чернева от Европейски съвет за външна политика, която днес е модератор на форум в София, на който се обсъжда какво предстои за югозападната ни съседка по европейския и път. Сред участниците са Никола Димитров, министър на външните работи на Македония, и македонският вицепремиер Буяр Османи, отговарящ за европейските въпроси.

Като подчерта значението на посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас, Весела Чернева отбеляза, че смята, че подобрението на отношенията между София и Скопие ще открие пътя за подобряване на отношенията с Гърция и за интеграция на Македония в НАТО, и в ЕС:

Перспективата за решаване на несъгласията между България и Македония премахва може би второто най-трудно препятствие за Македония по европейския й път. Първото, разбира се, е споразумението с Гърция, но аз вярвам, че всъщност развитията в София от вчера ще имат влияние и върху ускоряване на въпроса с името и на решаването му, тъй като за Гърция ще стане все по-трудно да бъде сама и да бъде в изолация, ако мнозинството от съседите на Македония смятат, че трябва да й се помогне да излезе всъщност от един мого дълъг период на много лоши отношения с Европейския съюз и партньорите в НАТО.

Чернева отбеляза още, че през 2008-а Македония е била на прага на присъединяване към НАТО и сега има шанс пречките пред членството да отпадат със съдействието и на България:

На мен ми се струва, че доколкото процесът на европейска интеграция отнема повече време, членството в НАТО може да бъде решено сравнително бързо, тъй като тогава още Македония беше готова и името я спъна. Ако България и другите страни от региона могат да помогнат на Македония да убеди Гърция и да премине наистина към ускорено присъединяване към НАТО, това ще бъде голям успех както за македонското правителство, така и за македонското общество, защото, според мен, то се беше някак предало, че Европа не го иска.

Весела Чернева обаче прогнозира, че кабинетът на Зоран Заев ще бъде подложен на силен натиск не само заради подобрените двустранни отношения с България, но и въобще заради поетия курс на излизане от самоналожената изолация:

Възможно е ние да видим нова политическа, да не кажа криза, но силна опозиция по отношение на това правителство.

А възможно е, разбира се, и ВМРО да реши все пак да направи някакъв тип национално обединение по тези важни въпроси като НАТО и ЕС, което безспорно би бил по-добрият сценарий.

Това, което ние можем да направим, и видяхме вчера, че България направи, е да подкрепи именно това правителство и да подкрепи Македония в този момент – което трябва да направят всички съседи в региона, за да може наистина тази страна, която беше първата страна от Западните Балкани със статут на страна - кандидат, а в момента е може би последна на опашката към ЕС, отново да успее да навакса и да дръпне напред.

Никой в региона няма интерес от нестабилна, непредвидима и свръхкорумпирана Македония, в която в крайна сметка като в черна кутия не е ясно какво излиза и да е ясно как етническата карта може да бъде разигравана, коментира още Весела Чернева.

Цялото интервю може чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени