Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милко Младенов: Връзката до детелината за Банкя може да стане до края на годината

Трамвай номер 8 продължава да се движи

Кметът на Район "Люлин" Милко Младенов съобщи пред Радио София, че приключва отчуждаването на терени, които попадат в трасето на връзката от детелината за Банкя към булевард "Петър Дертлиев" и тече процедура по избор на изпълнител за изграждане на пътя. Очаква се след завършването на този проект до голяма степен да спадне натоварването по бул. "Сливница" и бул. "Царица Йоанна" към Околовръстния път. До края на тази година, най-късно до средата на следващата година пътят трябва да е готов.

Младенов коментира и друг проблемен момент в транспортната организация в района, а именно вътрешнокварталния транспорт. Схемата за довеждащ транспорт до метростанциите в район "Люлин" е разработвана много отдавна, през годините търпи промени, но и днес може да бъде оптимизирана, така че да се осигурят по-добри комуникации за по-отдалечените микрорайони като 3-и, 4-и и 5-и. Община "Люлин" полага усилия да се въведе оптимален вариант за този транспорт, като и в момента се разработват нови връзки. Общината не се е отказала и от проекта за изграждане на разклонение на метрото в посока Околовръстния път в пространството между втори и трети микрорайон.

Милко МладеновТрамвайната линия номер 8 е със статут на временен транспорт, тъй като дублира в известна степен маршрута на метрото, но трамваят се оказва много полезен за местните жители, поради което на този етап закриването на линията не стои на дневен ред, успокои кметът.  Що се отнася да инфраструктурата, той припомни, че жилищният комплекс "Люлин" е изграден върху бивши ниви, насипни зони, което е предпоставка за възникване на проблеми във вертикалната планировка - зоните около блоковете, зоните за отдих и инфраструктурата, затруднения създава и паркирането на автомобили върху тротоарите.

По отношение на програмата за енергийна ефективност, район "Люлин" не може да се похвали с особени успехи. Досега е приключил изборът на изпълнител за два блока, като предстои процедура за още един блок.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна