Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радомирски: Вероятно новият румънски премиер ще бъде от социалдемократите или от либералите

Валентин Радомирски
Снимка: БГНЕС
Сегашната политическа криза в Румъния дойде, след като премиерът Сорин Гриндяну започна да се еманципира от партийното ръководство, коментира в предаването "12+3" бившият посланик на България в Румъния Валентин Радомирски:
 

В сегашния момент се случи криза в самата Социалистическа партия. Тя започна преди около месец, когато се появиха първите слухове и съобщения, че премиерът започва да формира свой кръг. Т.е. еманципира се от партийното ръководство, започна да провежда в една вила вечерни и нощни срещи с хора, на които обещава постове в правителството, без да е съгласувал това с ръководствата на двете подкрепящи го партии. Може би последната капка, която преля чашата на търпението на партийните ръководители, беше това, че предишният премиер Виктор Понта, който беше ръководител на социалистите и беше свален от този пост преди година, година и половина, беше назначен миналия петък за главен секретар на правителството. Оказа се, че може би линията "Понта", а Понта е ученик на двата колоса в Социалдемократическата партия Нъстасе и Илиеску, те двамата може би координират това разцепване вътре в партията. Така че започна една борба, която доведе до вчерашното гласуване, в което част от депутатите на социалистите гласуваха против резолюцията на своята партия.

Радомирски посочи какъв е изходът от ситуацията:

Конституционно ще трябва да проведе президентът консултации, той вече ги назначи в понеделник с парламентарно представените политически партии. Досегашният министър-председател каза, че имат поне пет потенциални бъдещи министър-председатели и около 50 министри. Днес и утре беше казано, че ще се състои пленум на управляващата партия, ще има и свикване и на депутатите и ръководството на либералите, така че те до понеделник, предполагам, че ще излязат, както обещаха, с кандидатура. Друг е въпросът, че по румънската конституция тя (кандидатурата – бел.ред.) може да бъде отхвърлена от президента, там не стават автоматично нещата. Което би въвело вече Румъния в по-сериозна правителствена криза.

Бившият посланик коментира и дали може да се стигне до предсрочни избори:

Не считам, че сегашните партии са готови за нови избори. Десницата е много разбита в Румъния, там има и много сложни междуличностни отношения, част от които се дължат на няколкото мандата на Бъсеску. Левицата при това управлява само 6 месеца, а дойде на власт с една много атрактивна програма, социалната програма, която привлече младите и средната класа в Румъния, и тя започна да я изпълнява.

Така че за Клаус Йоханис остава трудната задача какво да направи в момента. Аз предполагам, че както и миналия път, макар и с малко забавяне, в крайна сметка той ще номинира един от кандидатите на двете партии.

Интервюто на Даниела Големинова с Валентин Радомирски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна