Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Неков: ЕП върви към окончателна забрана на неоникотиноидните пестициди

В четвъртък комисията по околна среда в ЕП гласува да се забрани употребата на неоникотиноидни пестициди в Европа. За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" евродепутатът Момчил Неков заяви, че гласуването в комисията е крачка към тоталната забрана на неоникотиноидите. Настояванията на евродепутатите е да се употребяват активни вещества, които не вредят  на пчелите

Тук говорим за развойна дейност. Като цяло ЕС е доста добър в развойната си дейност и самите компании, които реално произвеждат такива активни вещества, те трябва да преминат към препарати, които не са вредни за пчелите, а не да се връщаме назад, примерно 20 години, и да се използват точно тези активни вещества.

Във Франция неоникотиноидите са забранени от 1990 г., обясни Неков. България е искала дерогация през 2016 г.

Два са вредителите –  телен червей и хоботник, които реално ги има в България и Румъния, и ако не се използват тези неоникотиниди, ще има 17 процента спад на реколтата.

Досега се е искала тази дерогация, точно това е идеята – да бъдат забранени и да се върви към развойна дейност на други активни вещества, които не пречат на пчелите. Трябва да се намери баланс между растителната защита, от една страна, и между пчеларският сектор, от друга.

Същевременно аз съм докладчик на специалистите по доклада за перспективите пред пчеларството. Това, за което настояваме, е всички вещества да бъдат забранени и в следващата обща селскостопанска политика да се подпомага опрашването, както е в Щатите. Щатите дават два милиарда долара годишно за опрашване.

СнимкаБиопроизводителят Албена Симеонова коментира, че тотална забрана на неоникотиноидите е възможна след ноември, когато се очаква да излезе официалният доклад на Европейската агенция по безопасност на храните, за трите неоникотиноида.

Всъщност това гласуване е една неокончателна, разбира се, но първа такава сериозна победа, онова, което разбрахме след срещата с различни евродепутати, е, че Европейският парламент по- скоро е настроен да гласува в подкрепа на пчелите, в подкрепа на околната среда.

В края на ноември Европейската комисия трябва да изгради едно свое становище и да предложи на Съвета на министрите да решат дали да се забрани най-сетне на цялата европейска територия, защото, когато даваш възможност за делгация, или така нареченото "временно разрешение за използване" на тези опасни пестициди, България моментално се възползва под натиска на едрите зърнопроизводители, под натиска на тези корпорации. Да не забравяме, че трите фирми, които внасят тези неоникотиноиди, бяха много близки до предното служебно правителство и в момента даже, доколкото разбирам, собственикът на две от фирмите-вносителки е някакъв главен съветник...

Интервютата на Веселина Миланова с Момчил Неков и с Албена Симеонова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени