Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои въвеждането на ПИК и за кадастралните услуги

От следващата седмица започва обучение на нотариуси, служители на общинските служби по земеделие и други експерти, които работят по предоставяне на услугите на кадастъра. Целта е услуги като издаването на удостоверение за наличието или липсата на кадастрална карта за определен имот да отпаднат. Информацията може да се намери безплатно в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. 

От тази сутрин в Направление "Архитектура и градоустройство" в София работи изнесено бюро на Агенцията по кадастър с цел улесняване на гражданите. След дни втори офис ще отвори врати на улица "Кракра" 3. Вече действат 5 изнесени офиса в районни администрации "Подуяне", "Люлин", "Надежда", "Нови Искър" и скоро в "Илинден".

Гражданите да имат по-бърза, по-качествена и по-достъпна услуга, това е целта услугите в Агенцията по кадастър да се предоставят по електронен път, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков:

Подготвихме вече, днес разпращаме до Нотариалната камара, Сдружението на общините писмо, с което тази услуга се прекратява, няма да има подобна лична услуга и това ще става по електронен път, безплатно.

Предстои въвеждането на възможността за получаване на услуги чрез т.нар. "идентификационен код", чрез който подаваме данъчни декларации.

Стефан Петров – IT директор в Агенцията по кадастър:

В бъдещото надграждане на системата, което сме заложили по един европейски проект, е предвидено да има и такава идентификация. Досега системата, тъй като е разработвана преди приемането на тези изисквания, беше само за електронен подпис, но в близката година имаме едно сериозно надграждане на системата, и ще може и това нещо.

Другото нововъведение по-нататък във времето ще бъде получаването на документа чрез куриерски услуги. Вече е безплатна услугата за нанасяне на промени в кадастралната карта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна