Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверката за акции от масовата приватизация се прави през инвестиционен посредник, а услугата се заплаща

Снимка: архив


Единственият начин да проверим дали притежаваме акции от масовата приватизация е чрез инвестиционен посредник, защото  тези компании имат възможност да направят справката в Централния депозитар, където се съхранява цялата информация, обясни финансистът Иван Стойков от портала "Моите пари":

Всеки, който иска да потърси инвестиционен посредник, за него най-лесно би било да посети сайта на  Комисията за финансов надзор и там има списък на лицензираните инвестиционни посредници. Съответно може да види в неговия град кой е инвестиционния посредник – има адрес, телефони. За избирането на инвестиционния посредник, това е специфично как, както изборът на банка или лизингово дружество.

Банките също притежават лиценз за инвестиционни посредници:

Но пък тази услуга не се предлага от всички клонове на банките. Ако за човек е по-лесно да се обърне към банка, да позвъни в централата и да попита в съответния град, в който живее, дали има такъв клон, който оказва подобни услуги, обясни Стойков.

За да се направи справка, трябва да представим лична карта и евентуално удостоверение за наследник. Не само справката дали имаме акции, или не, но и всяка допълнителна услуга от инвестиционния посредник се заплаща. В различните дружества цените варират много, така че е трудно да се дадат коректни примери, допълни финансистът.

Много хора, които имат акции, обаче може да не успеят да ги продадат с печалба, тъй като парите, които трябва да бъдат заплатени на финансовия посредник, може да надвишат това, което ще бъде получено от тях. В много случаи акциите, придобити по време на масовата приватизация, могат да се окажат и трудно продаваеми,  каза още Иван Стойков.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна