Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекторатът към Министерството на културата провери засегнатата при строеж могила на 5 хиляди години

Проверката е по сигнал за унищожаване на ценни исторически пластове от праисторията на града

Снимка: Кремена Данева

В Пловдив представители на  Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата и на Археологическия музей посетиха строежа в северната индустриална зона на града, където при изкопни дейности и след излят бетон в основите, според специалисти, безвъзвратно е унищожена селищна могила на 5 хиляди години. След случилото се няма как да се извършат проучвания в района, където археолозите  предполагат, че могат да се открият ценни находки от древността. Днес комисията провери и документацията за започналото строителство. Проверката е по сигнал за унищожаване на ценни исторически пластове от праисторията на града. 

Стоилка Игнатова - регионален инспектор в Главна дирекция Инспекторат за опазване на културното наследство към Министерството на културата, пристигна на строежа заедно с представители на Археологическия музей:
 
Направихме оглед на място, сега ще се запознаем с документите. На терена има археологически материали, които ние събрахме като доказателство за археологическия обект.
По думите на Игнатова действително теренът не попада в защитена зона и при това положение не се е налагало предварително съгласуване на проектите.
Но при положение, че по време на строителни дейности се достигне до археологически структури и материали,  собствениците са длъжни да спрат, да уведомят компетентните органи
Резултатите от проверката на инспектората се очакват по-късно, след като и министърът на културата се запознае с тях, допълни Стоилка Игнатова. На терена днес строителни работници укрепваха стените на изкопа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени