Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес започва големият мюсюлмански празник Рамазан байрам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Народното събрания поздравиха българските мюсюлмани за празника Рамазан байрам.

В България ценим толерантността между хората, споделяме празниците си и се подкрепяме взаимно в трудните дни,отбелязва премиерът.Председателят на парламента пожелава здраве, мир и благоденствие.

В съседна Турция, както в повечето мюсюлмански страни, започва големият мюсюлмански празник Рамазан байрам, наричан още Шекер байрам, който ще продължи до 28-ми юни. Той е един от двата най-големи празника в исляма.

Сутринта ще има празнични молитви намаз във всичките 86 хиляди джамии на страната.

Президентът Реджеп Ердоган публикува празнично послание, в което акцентира на единството на Турция и декларира, че срещу нея се били залагали множество капани, в които обаче тя няма да падне.

Ердоган уточнява, че капаните са игри в Ирак и Сирия, сценарии за кризи в региона, чиято цел е разпокъсването на Турция.

През четирите дни на Рамазан байрам преминаването по магистралите и мостовете в Турция ще бъде безплатно. Градският транспорт в Истанбул също ще превозва без пари пътниците.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени