Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Одобряваме и оценяваме отношението на Катар към списъка с 13 искания

Снимка: БГНЕС

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че подкрепя отговора на Катар на списъка с искания, отправени от арабските страни, които бойкотират емирството. Президентът подчерта, че призивите за затваряне на турската военна база са неуважителни. Той заяви също, че Турция осъжда исканията на страните от Персийския залив:

Одобряваме и оценяваме отношението на Катар към списъка с 13 искания. Оценяваме факта, че този подход с 13 искания е против международното право, защото съгласно международното право, не можеш да нападаш или да се намесваш в суверенитета на една страна.

Ердоган каза още, че Турция е предложила изграждането на военна база в Саудитска Арабия - една от четирите страни, дали ултиматум на Катар. Засега обаче няма отговор от Рияд. Четирите арабски страни, които наложиха бойкот на Катар, дадоха ултиматум на Доха да затвори телевизия Ал Джазира, да ограничи връзките си с Иран, да затвори турска база и да плати компенсации - искания, които Доха трудно ще изпълни.

Междувременно турски медии съобщиха, че Ердоган е имал здравословен проблем по време на молитвите за празника Рамазан байрам. Президентът посочи, че е имал проблеми с кръвното налягане, но вече се чувства добре и ще продължи работата си по график.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!