Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на МВР се събира на национално съвещание заради протестите

Р. Петков: Министърът на вътрешните работи не желае да води нормален диалог със синдикатите

| обновено на 26.06.17 в 09:29
Снимка: БГНЕС

За днес е предвидено национално съвещание на ръководството на МВР. Предполага се, че основната тема ще са предстоящите полицейски протести. Вчера председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви пред "Хоризонт", че работещите във вътрешното ведомство излизат на протест на 5-и юли. Исканията им са за 20% увеличение на заплатите, нови униформи, както и месечното им възнаграждение да се обвърже с увеличението на минималната работна заплата:

Да, аз мога да си представя защо умишлено се съсипват правоохранителни органи. Не мога да разбера защо умишлено се съсипва структура, чието единствено предназначение е да спасява живота и имота на хората. Тук говоря за пожарната. Тя на кого пречи и с какво? 

Попов посочи, че ако преговорите с ръководството на МВР не са удовлетворителни, от 5-и януари 2018 година, датата, когато България поема председателството на Съвета на ЕС, протестите ще бъдат всекидневни.

Според Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи, националното съвещание с ръководителите дирекциите на МВР не може да бъде решение на проблема. Неглижират се синдикатите и това създава напрежение. В интервю за "Преди всички" Петков каза още, че според него министърът на вътрешните работи не желае да води нормален диалог със синдикатите:

Без среща на министъра на вътрешните работи с ръководствата на синдикалните организации в МВР решение на проблема няма как да има. Това е поредният вътрешен министър, за съжаление, който загърбва синдикатите и въобще - социалната среда в министерството. Не можеш да обещаеш, че ще проведеш разговори, че ще изслушаш мотивите, да обявиш публично, че търсиш мотивите и същевременно да лиснеш по лайсната един от заместниците си, който да ходи да се вижда със синдикатите и от това да не следва нищо. Това служителите го приемат като подигравка и не без основание… Ти викаш на национално съвещание директорите на областните дирекции, директорите на националните служби, разбира се, неглижираш синдикатите, казвам, разбира се, защото очевидно това е подходът, и след това се чудиш защо вътре в системата се нагнетява напрежение. Източникът на напрежение е министърът на вътрешните работи в този случай. За съжаление и с болка го казвам, защото съм бил част от тази система, това води след себе си до демотивация. В последните години считам, че отношението на държавата, държавните институции и някои фактори в сферата на сигурността довеждат и до деморализация на системата, защото те виждат едно твърде грубо, твърде непремерено отношение към тях - имам предвид служителите, и съответно ни връщат към един спомен от далечното минало: "Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим".

Според Петков обществото има пълно право да е взискателно към правоохранителните органи, защото:

Гражданите плащат своите данъци, обществото изпълнява своите задължения към държавата. Същата тази държава обаче загърбва служителите на реда. Не е нормално министърът на финансите да излезе и да каже с един чутовен апломб, че има 1,6 милиарда преизпълнение на приходната част на бюджета, министърът на вътрешните работи да излезе и да каже, че не вижда никакви основания за повишаване на заплатите на служителите на МВР...

Темата за полицейските протести, корупцията по висшите етажи на властта и сделката с шведските изтребители – подробностите по тези теми можете да чуете в интервюто на Диана Дончева с Румен Петков. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна