Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нигяр Джафер: Смесителните системи за онколекарствата в болниците с химиотерапия ще дадат добър ефект

| обновено на 26.06.17 в 08:33
Снимка: БГНЕС

Смесителните системи за онколекарствата в болниците с химиотерапия ще дадат добър ефект, но технически трябва да се прецени какви са нуждите за всяко лечебно заведение, каза в "Преди всички“ д-р Нигяр Джафер, член на парламентарната комисия по здравеопазване.

Здравната каса задължи до 1-ви януари 2018 година онкоболниците да въведат автоматизирано приготвяне на лекарства:

Стана ясно, че 25% от медикаментите, които са за подобни терапии, се изхвърлят. Има много технически проблеми, които трябва да бъдат внимателно преценени. В онкоболницата в София се оказа, че една такава система, може да подготви лекарствата за седем пациенти. Те приемат по 90 човека дневно...

Предложенията на Здравната каса - лекарите да изписват най-евтиното лекарство, което се покрива от Касата, ако не е в ущърб на заболяването, трябва да бъдат широко обществено обсъдени, коментира още д-р Джафер:

Всичко, което е в посока по-добър контрол, трябва да се подкрепя, но това отново е една идея, която няма как да бъде осъществена само от НЗОК, дори от Надзорния съвет като решение, а трябва да бъде подкрепена от Министерство на здравеопазването и от парламента, ако има нужда от такава промяна.

Цялото интервю на Гергана Хрисчева с д-р Нигяр Джафер може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна