Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Кисьов за могилата в Пловдив: Има разрушена структура на жилище от IV хил. пр. Хр., но същинският обект не е нарушен

Снимка: БГНЕС

Строежът в северната индустриална зона на Пловдив, където беше извършена проверка по сигнал, че е унищожена част от селищна могила на 5 хиляди години, се намира извън охранителната зона на археологическия обект. Това обявиха директорът на Пловдивския археологически музей Костадин Кисьов и кметът Иван Тотев

Според Иван Тотев Общината не е имала право да откаже разрешение за строежа, защото праисторическата могила, където преди години са се извършвали проучвания, се намира на голямо разстояние от площадката на инвеститора. В това отношение всичко е изрядно, каза и Костадин Кисьов, но уточни: 

Според Закона за културното наследство е казано, че когато при изкопни работи се открият археологически находки, собственикът е длъжен да информира, за да се предприемат съответните мерки и на практика в Западния профил се установи на 6 метра височина, че има една разрушена структура, част от жилище от IV-тото хилядолетие преди Христа, но същинският обект - селищна могила, не е нарушен.

От своя страна инвеститорът Захари Тошев отрече да са се натъкнали на археологически находки. По думите му, ако е имало такива, той е щял да уведоми институциите. Предстои проверяващата комисия да се произнесе дали той ще бъде санкциониран.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна