Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стамен Янев: БАИ е твърдо за намаляването на административната тежест

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции
Снимка: www.investbg.government.bg

Една от основните ни задачи, когато подпомагаме инвеститор, е да преодолеем административните пречки. Това заяви в предаването "Преди всички" Стамен Янев – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), според когото именно административната тежест е една от основните пречки пред инвестиционният процес и бизнеса у нас.

Янев даде за пример Министерството на икономиката, което като стъпка в борбата с административната бюрокрация е предприело анализ на голяма част от услугите и мерките, които предоставя ведомството: 
След анализа може да кажем, че на 113 от приблизително 187 услуги, които предоставя министерството, ще се наложат промени. Общо взето, сроковете в 23 от тях ще бъдат намалявани, а служебно ще бъдат предоставени 14 документа.  

Българска агенция за инвестиции, например, голяма част от документите,  които ние изискваме от близо година и половина, сами си ги събираме – от Търговския регистър, от Агенция по заетостта, така че мисля, че вървим в правилната посока и твърдо подкрепям това, което се случва, подчерта директорът на БАИ. 

Всичко е въпрос ние да отстояваме нашите права, подчерта Янев, според когото, когато премиер, и вицепремиер говорят по тази тема, това естествено дава посоката, а и същевременно дава убеждението, дори гаранцията, че в България ще се случат определени реформи и това е положителната новина за инвеститора.

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна