Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха вземането на 200 милиона евро заем от Банката за развитие на Съвета на Европа

| обновено на 29.06.17 в 12:14
Снимка: БГНЕС


Парламентът одобри и на второ четене вземането на заем от 200 милиона евро от Банката за развитие на Съвета на Европа за съфинансиране на проекти по оперативните програми. От БСП не подкрепиха законопроекта и настояха той да бъде оттеглен, защото ще отиде за бежанци, без българският народ да разбере.

Откъде-накъде ние ще поемаме заем от 200 милиона евро, близо половин милиард, за да осъществяваме политики на част от Европейския съюз, които са отречени от цяла Източна Европа, но без България, подчерта депутатът Румен Гечев.

От правителството обявиха преди време, че заемът ще бъде взет при много благоприятни финансови условия, тъй като банката няма да начислява допълнителни такси и комисиони. Предвидено е парите от заема да постъпят в централния бюджет и да се усвояват на траншове.

Тази банка предоставя заеми на своите членове за финансиране на проекти, които съответстват на определени критерии - секторни, социални, финансови. Това не е обикновен заем, а това е механизъм за съфинансиране на проекти, депутатът Мария Илиева от ГЕРБ.

Депутатите трябва да обсъдят внесения от ГЕРБ проект за изменение в Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Според мотивите на вносителите промените дават възможност за развитие на стабилен капиталов пазар в страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна