Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит ще отслужи празничната Света литургия за Петровден в Лозенския манастир

| обновено на 29.06.17 в 09:17
Снимка: Христела Александрова

Църквата – и праволславната, и католическата, почитат днес християнските първовърховни апостоли Свети Петър и Свети Павел. Те са наречени първовърховни, защото най-много са се потрудили при поставяне основите на Светата църква Христова, подчертават богослови.
   
Патриарх Неофит ще отслужи празничната Света литургия в Лозенския манастир "Свети свети Петър и Павел", в която ще участва и Пловдивският митрополит Николай.

На днешния Петровден във фолклорния календар се предвиждат ритуали, свързани с предпазване от пожари, градушки и гръмотевици.

Петровден ще бъде отбелязан и в четири села от община Смолян – Стойките, Соколовци, Бостина и Полковник Серафимово.

Кметство Соколовци отбелязва традиционния си празник, като на обед в двора на църквата ще бъде раздадена Благословена трапеза, а вечерта ще има народно веселие. В Стойките, в храма "Свети Петър и Павел", построен преди 130 години, ще бъде отслужена тържествена Света литургия.

Петровден в село Бостина ще бъде отбелязан в продължение на два дни, а първият национален фолклорен фестивал с песните на Георги Челингиров ще се проведе на 1-ви и 2-ри юли в Полковник Серафимово.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна