Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Еврофирми ни мамят с колбаси с вода, съобщава от първата си страница МОНИТОР. Сурово сушен месен продукт от западна марка, продаван у нас е с 3,2% по-високо съдържание на вода, в сравнение с предлагания в магазините в Германия и Австрия. Това е един от резултатите от проверката на БАБХ за двойните стандарти при храните, цитиран в разпространения доклад на агенцията. За същия салам е установено още, че готварската сол в него е с 3,18% по-малко сравнено с “европейския” и с 2,12% по-малко в сравнение с изписаното на етикета.

Виж повече

Темата за разликите в храните е водеща и за СТАНДАРТ. Бебешки храни от една и съща марка се продават двойно по-скъпо у нас в сравнение с Германия и Австрия. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов. Това е един от резултатите от проверката за двоен стандарт на храните в България спрямо същите в други страни от ЕС. "16 от проверените 31 продукта се продават на по-високи цени у нас. Това поражда определено безпокойство", коментира Порожанов. Фрапантна разлика е открита и в цените на млечните и шоколадовите продукти, които са с между 20 и 70 на сто по-скъпи в България. Има разминавания и в качеството. Например моцарелата в българските магазини дори не мирише на мляко и е с по-лошо качество от тази, която купуват германците.
Виж повече

Има разминаване в етикетите, състава и в цените на уж еднакви стоки, обяви вчера на нарочна пресконференция ресорният министър Румен Порожанов, пише от първа страница и СЕГА. Докато разликите в съдържанието не изглеждат фрапантни, излязоха някои ценови "бомби" - оказва се например, че детски пюрета, включени в изследването, в България се продават двойно по-скъпо, отколкото в Германия.
Виж повече

С около 63 милиона лева ще бъдат модернизирани училища и детски градини в София, пише ТРУД. Става дума за общо 26 обекта, които трябва да бъдат завършени до юни 2019 г. Те са част от проектите по Инвестиционната програма на Столична община по европрогамата “Региони в растеж”. “СО защити 240 милиона лева безвъзмездно финансиране от Брюксел”, каза заместник-кметът с ресор Инвестиции и строителство” Ирина Савина пред журналисти във връзка с големите проекти на местната управа до 2020 година.
Виж повече

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени