Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Митова: Неизбежни са затрудненията около изграждането на метрото в район "Подуяне"

Кметът на район "Подуяне" Ева Митова /л/ в "Радиоприемница"
Снимка: Георги Петровски
Най-големият ремонт в момента в район “Подуяне” е на моста “Чавдар”. Ремонтът започна наскоро и ще продължи 50 дни. До 2019 г. трябва да бъде готова и спирката на метрото от третия метродиаметър. Това заяви в изнесеното студио на Радио София кметът на района Ева Митова:

Предстои и проект за Източната тангента, която е много важна, защото ще прави връзка между бул. “Владимир Вазов” и бул. “Ботевградско шосе” , като по този начин ще освободи трафика във вътрешнокварталните улици и по ул. “Летоструй”.

Проектът за Източната тангента е в етап на фаза на одобрение на работния проект, след което ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнението, а районният кмет се надява до края на годината да започне и конкретната ремонтна дейност.

Заради строежа на метростанцията е премахната ключова спирка на автобус 120 до един от големите магазини след моста “Чавдар”. Митова обясни, че гражданите трябва да прояват търпение, докато приключи строителството на метрото през 2019 г., когато на същото място ще има вече и метростанция.

През следващата година се очаква да бъде готов и проектът за основен ремонт на ул. “Резбарска”, тъй като улицата в момента е много натоварена и много шумна. Тротоарите, особено в старата част на кв.“Хаджи Димитър”, не са на нивото, на което трябва да бъдат, призна Митова:

Аз вярвам в основния ремонт на улици, не в кърпенето. Кърпенето осигурява проходимост, но преасфалтирането на улици осигурява както отводняване на улицата, така и нови тротоари, осветление.

С финансовия ресурс, с който разполага в момента общината, обаче, не може да се предприеме по-сериозен ремонт. Въпреки това в определени карета на района има промяна. Изградени са и шест нови улици.

Относно незаконните гонки по “Ботевградско шосе”, Митова коментира, че ако се увеличат зоните по булеварда, които са покрити с видео наблюдение, тези гонки ще намалеят. За да се преодолее този проблем се работи със Столичната община и с МВР.

Един от сериозните проблеми в района са спирконавесите или по-скоро тяхната липса:
В момента трябва да проявим търпение и да изчакаме концесията за спирконавесите. Има и друг проблем, свързан с това, че има засадени 60-годишни дървета, които вече заемат голяма част от тротоара и го правят непроходим. Освен това заради тези дървета няма място да се монтират и спирконавесите. 

Ева Митова бе категорична, че зеленината в кварталите от нейния район е приоритет, но дърветата, които са опасни, се премахват. Относно частните имоти Митова призна, че това се превръща в сериозен проблем:

За мен всеки случай трябва да се решава индивидуално, защото всеки случай е различен и специфичен и най-важното - ничии права не следва да бъдат нарушавани - нито тези на собственика, нито на обществения интерес, т.е. трябва да се намери балансът, а това е най-трудната задача, с която имаме примери как не се прави. 

Има идея да бъде изградено и затворено пространство за разхождане на домашни любимци в рамките на парк “Герена”. Вече са водени разговори с няколко НПО, които да помогнат за осъществяването на тази кучешка поляна, която да бъде оградена. За срокове на изпълнението на тази идея обаче не може да се говори, тъй като не е осигурено финансирането.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна