Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Колев: Никой няма интерес от това, което се случва в Асеновград

Деян Колев: Тревожното е, че битови скандали бързо стават междуетнически

Снимка: БГНЕС


Никой няма интерес от това, което се случва в Асеновград, заяви в предаването "Нещо повече" Асен Колев – член на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси:

Не мога да разбера кой има интерес един битов скандал между пет човека,  да се превърне междуетнически.  Никой няма полза от това, което се случва а Асеновград. Имайте предвид, че в Асеновград живеят всякакви етноси, вероизповедания, различни хора, никога не е имало подобен проблем. Осен това аз бих поставил въпроса по друг начин – кой финансира и кой дава възможност снощи, в 19 часа на мотористите да дойдат, да форсират моторите си в Асеновград и да притесняват толкова майки и толкова деца.

Според Асен Колев спортистите първо е трябвало да се обадят в полицията:

Тълпата възниква след това, когато се съобщава, че един от хората в квартал "Лозница" е пребит с много кръв и пред смърт. Тогава хората излизат и пресрещат автобуса. Аз не казвам, че хората в квартал "Лозница" са 100 процента прави, но друг е въпросът, когато е станал този инцидент вместо гребците да тръгнат на война, защо не са се обадили на полицията.

Винаги при битов скандал между хира иот различни етноси той става междуетнически, каза от своя страна Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог "Амалипе":


Точно това е тревожното, че когато в даден скандал, когато в даден инцидент има намесени хора от различни етноси, скандалът много бързо прераства в междуетнически Ако хората бяха етнически българи, в Асеновград нямаше да дойде една орда от рокери. Не е правилно това. Обществото ни губи от това, че битови скандали придобиват междуетническа украса.

Според Деян Колев институциите наистина са реагирали адекватно:

И е показателен фактът, че шест полицаи са успели да умиротворят ситуацията. Т. е. не говорим за някаква огромна настръхнала тълпа, но е факт, , и това е наистина тревожно, че много бързо се стига до мобилизиране и от едната страна, и от другата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна