Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново протест в Асеновград срещу проявите на агресия от роми

| обновено на 29.06.17 в 21:20
Асеновград-протест
Снимка: БГНЕС

И тази вечер в Асеновград граждани излязоха, за да изразят недоволството си от проявите на агресия от страна на роми в града.

В снощния протест се включиха стотици жители на града, включително рокери и футболни фенове. Полицаи и жандармеристи не допуснаха навлизане в ромската махала. 

Повод за протестите стана конфликт в началото на седмицата между група роми и гребци, трениращи на язовира "40-те извора". Младите спортисти и техните треньори бяха нападнати, има пострадали, а девет души са задържани.

Днес с протестиращите се срещнаха  вицепремиерът Валери Симеонов и главният секретар на МВР Младен Маринов. По време на срещата хората поискаха повече сигурност, включително създаването на общинска полиция. Обявиха се и за спиране на притока на роми от други населени места, живеещи от години незаконно в местната махала, както и за справедливи наказания на участвалите в побоя над младите спортисти.

Ще бъдем тук, докато бъде решен проблемът. Първо, искаме да има мерки за безопасността на нашите деца. Тук ни доведе желанието да покажем, че имаме гражданска позиция, а не да си мислят, че безнаказано могат да правят каквото поискат. Управляващите трябва да видят, че обществото съществува и че от него зависят много неща. Тези хора трябва да бъдат интегрирани, но явно те самите не искат това. Това може да стане само чрез образование.

Главния секретар на МВР Младен Маринов подчерта, че на задържаните са повдигнати обвинения. Продължава и разследването, като не са изключени и още арести. По думите му, при конфликта в началото на седмицата полицаите са действали в рамките на възможностите си и са спазили закона. В това увери и вицепремиерът Валери Симеонов, който беше категоричен, че засиленото полицейско присъствие в Асеновград ще продължи толкова, колкото е необходимо. Ще има и проверки на незаконните постройки в махалата и на адресната регистрация на  всички там, каза още Валери Симеонов.

В рамките на това управление има и ще продължава да има по-различен подход по отношение на такива инциденти. Смятам, че всички сме на една и съща страна – на страната на българския закон, който трябва да бъде прилаган с цялата си желязна строгост и безкомпромисност.

Утре Районната прокуратура ще внесе искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража" спрямо деветимата арестувани, участвали в размириците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени