Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Асеновград решава дали да остави в ареста задържаните за побоя над спортисти от местен клуб

Асеновград готви нов протест, засиленото полицейско присъствие остава

| обновено на 30.06.17 в 15:05
Снимка: Кремена Данева

Вече два часа съдът в Асеновград заседава по мерките за неотклонение на 9-имата задържани след конфликта, при който група роми нападнаха спортисти от местния клуб по кану-каяк. Прокуратурата им повдигна обвинение за хулиганство, а на двама от тях – и за нанасяне на средна телесна повреда.
Окръжният прокурор Румен Попов заяви, че разследването продължава и е възможно да се стигне до обвинения за закани за убийство, както и да има и още задържани по случая.  Не се е стигнало до инциденти по време на второто шествие, което се проведе снощи в Асеновград срещу ромското насилие, но е имало провокатори, които са били отведени в полицията. Прокурор Попов обясни каква проверка се извършва:

Задължително трябва и се извършват действия по установяването на лица, които подклаждат такова етническо напрежение, но провокации има за съжаление и се надявам те да престанат.

При плътна обсада от полицаи и охранители в съда бяха доведени към 11.00 часа деветимата обвиняеми. Всички те са с маски на лицата, а обяснението е – зараза от морбили в ареста. Повечето от тях са с назначена служебна защита. Тъй като адвокатите поискаха да се запознаят с материалите по искането на прокуратурата, съдът отложи заседанието за 13.00 часа. Пак по настояване на защитата беше разрешено присъствието на близки на обвиняемите. Преди това адвокат Красимир Елдъров, който защитава трима от тях, каза, че тази сутрин роднините им са били предупредени да не идват, защото няма да бъдат допуснати в съдебната зала. В съда нямаше и представители на протестиращите, и на пострадалите от ромските нападения семейства, каквито бяха очакванията.
 

На двама от арестуваните е повдигнато и второ обвинение – нанасяне на средна телесна среда, това стана ясно на съвместна пресконференция на директора на Областната дирекция на МВР Атанас Илков и окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов след протестите в Асеновград срещу ромското насилие.

Окръжният прокурор Румен Попов каза, че на двама от задържаните до момента 9 души са повдигнати нови обвинения – освен за хулиганство и за средни телесни повреди. Той припомни, че едно от нападнатите от ромската група деца е със счупена ръка, а друго е с два счупени прешлена заради удар с гребло. Попов допълни, че ще има и нови обвинения, свързани със закани за убийство, има събрани такива доказателства.

Както и вчера при приключването на протеста, така и тази сутрин, директорът на Областната дирекция на МВР Атанас Илков беше категоричен, че не се е стигнало до инциденти въпреки напрежението на моменти. Илков опроверга твърденията, че има бити граждани снощи и призова и занапред участващите в протеста да докажат, че те са мирни, както самите протестиращи твърдят, и да не се стига до насилие. По думите му снощи сред протестиращите е имало група от няколко души, които са влезли в пререкание с полицаите и са ги провокирали, като своевременно са били изведени от колоната.

Имаше лица, които с провокативните си действия се опитваха да създадат напрежение между протестиращи и полиция. Бяха изведени две лица от протеста. Същите бяха отведени в Районното полицейско управление, бяха им съставени протоколи за предупреждение и непосредствено след това същите бяха освободени, каза Илков.

Задължително трябва и се извършват действия по установяването евентуално на лица, които подклаждат такова етническо напрежение, но провокации има, за съжаление, и се надявам те да престанат, каза окръжният прокурор на Пловдив.

Стана ясно, че е възможно е да има и още задържани. За предстоящи нови обвинения срещу вече арестувани лица потвърдиха и прокурорите по днешното дело.

Същевременно продължава да бъде засилено полицейското присъствие в Асеновград. 

Участниците в снощния протест отново издигнаха искания за повече сигурност и ред в града. В него се включиха близо 2000 души. На среща с тях вицепремиерът Валери Симеонов и главният секретар на МВР Младен Маринов увериха, че започват проверки на незаконните постройки в ромската махала, както и адресните регистрации на всички там.

Според жители на Асеновград подобни проверки са извършвани и по-рано, като е установявано, че всичко е законно. Протестиращите заявиха категорично, че докато държавата не изпълни обещанията си, протестът няма да спре.

На този етап обстановката в града е спокойна.

Асeновградчани подготвят нов протест за тази вечер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна