Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследството на Георг Филип Телеман

| обновено на 05.07.17 в 17:52
Георг Филип Телеман (1681-1767)






Георг Филип Телеман е роден на 14 март 1681 година, умира преди 250 години - на 25 юни 1767 г.

Съвременик на Бах, Хендел и Вивалди, които са и близки негови приятели, той всъщност е значително по-популярен от тях - неговите творби по-често се изпълняват на концертния подиум и в оперинте театри, познат е в цяла Европа. Телеман пише произведения във всички жанрове, познати по онова време в музикалния свят. Според последните проучвания именно той е най-плодовитият композитор, живял досега - достоен за книгата на Гинес с над 6000 творби.

За Телеман Ромен Ролан пише “Автобиография на една забравена знаменитост“:
Каквото и да е нашето съждение за качеството на творчеството му, не може да не се поразиш от феноменалната продуктивност и удивителна жизненост на този човек, който от 10 до 86-годишна възраст пише музика с неуморен стремеж и радост.

Творчеството на Телеман е необятно:1043 са кантатите, написани от него, сред тях - 20 са само годишните цикли от духовни кантати, 44 опери, 46 пасиона, 700 песни, 600 увертюри, 600 сюити, 170 инструментални концерта, много творби за клавир, квартети, камерни ансамбли - количеството е поразително голямо, но за съжаление много от произведенията му са безвъзвратно загубени - унищожени, особено по време на Втората световна война.

И след огромната слава, с която се ползва в своето време, през XIX век Телеман е напълно забравен. Творбите му не се изпълняват и само една статия, посветена на него в „Универсалната биография на музикантите“ на Фетис през 1835 година припомня името му. Тази забрава продължава цял век, даже в Енциклопедия Британика от 1911 година не се споменава за него. Интерес към творчеството му се поражда отново в първите десетилетия на ХХ век, започват да се издирват и проучват задълбочено творбите му, да се преоткрива тяхната стойност. През 80-те години музикалният историк Джейсън Грант открива над 3000 от неговите произведения в различни архиви и Телеман отново става популярен, а творчеството му заема полагаемото му се място в световната музикална литература.

Чуйте в звуковите файлове интересни факти от биографията на композитора, на когото посвещаваме тази поредица в рубриката "Годишнини" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени