Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Илона Томова: Ромите реагират агресивно, защото се чувстват унизени

Снимка: БГНЕС


Медиите естествено oбръщат повече внимание на гласа на българиите и не се чува какво е предизвикало гнева на ромите в Асеновград, коментира в предаването "Хоризонт за вас" професор Илона Томова от Института за изследване на населението и човека: В момента ние чуваме вика за помощ от страна на българите и техният вик какво ни казва? Той ни казва: "Ние живеем в едно несправедливо общество, имаме усещането, че сме оставени сами на себе си при нарастващ хаос, при нарастваща несправедливост, имаме усещането, че едва ли не има заговор за нашето потискане и за нашето унищожение и институциите не правят нищо". Горе-долу всеки път, когато стане нещо такова, това е, което стои зад гневните реплики на хората. Това, което наблюдаваме, е напълно естествено медиите обръщат внимание на по-силния глас на българите. Ние не чуваме обаче кое е предизвикало гнева от страна на ромите. Нещо се е случило с младежите, момичета са се давили, момчета от ромския квартал са се опитали да им помогнат, те са отхвърлили помощта. Младежите са се почувствали унизени и са реагирали агресивно.


Илона Томова обясни, че чувството за унизеност сред ромите се предизвиква от това, че от началото на демокрацията те са изпаднали от пазара на труда и от всички социални сфери:

Единственото, което им остана, което поддържа статуса в тези мъжки групи, е властта над жените в тяхното семейство и в тяхната общност. Това засилва джендърните неравенства. Те са поставени в ситуацията да се борят с чувството, че някой ги унижава, че ги дехуманизира незаслужено, че тотално отрича правото им на човешко достойнство. И затова всяка обида при младите мъже в тази група се възприема като опит да им бъде отнета и последната капчица гордост .


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна