Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жаблянов: Правителството няма програма за нищо и не може да реши проблема в Асеновград

Снимка: БГНЕС
Правителството не може да реши проблема в Асеновград, защото става дума за социално разделение, заяви в предаването "Неделя 150" Валери Жаблянов от БСП:

Въпросът е чисто социален. Млади, безработни хора, без доходи, често без образование, какво може да се очаква освен граждански конфликт? Хората от другия етнос с две-три реплики от прозорците на автомобилите се бият по кръстовищата. Въобще социалното напрежение в България е тема, която умишлено се поставя на заден план. Класовото разделение на обществото, мизерията на една огромна част от българските граждани и благоденствието на една много малка част. Става въпрос за чиста форма на класово изразен конфликт, а дали има някакъв етнически контекст, зависи от конкретния случай.

Правителството нямат програма за нищо, включително за решаване на напрежението с ромската общност, в общата липса на програма за решаване на тежките социални проблеми пред България и пред нашето общество. Това в Асеновград е само един частичен случай.

Жаблянов заяви, че управляващите страдат от "тежка некомпетентност" и не могат да изведат страната от ситуацията в момента:

Големият проблем на правителството в момента и на управляващото мнозинство в момента е, че те наистина нямат програма, трудно върви работата в коалицията, както виждате, работи се на парче, няма никакъв поглед за това какво трябва да направи България, за да се решат всички онези въпроси, които основателно се повдигаха в предизборната кампания и се обещаваше какво ли не. Аз не виждам някаква промяна в икономическата политика, не виждам някаква промяна в аграрната политика.

Тази кризисна ситуация, в която България влезе в резултат на политиката, която се води последните десетилетия, не е преодоляна. Пътят не е намерен. Управляващата коалиция няма възможностите, политическия ресурс, идейния хоризонт да може да бъде изведена България на друго ниво на развитие и ние затъваме в момента в ежедневни скандали, това е в момента ситуацията. Като насложите върху всичко това кризисните явления в самия ЕС, кризисната ситуация на Балканите, неумелите политически ходове на Борисов, който пътува между Анкара и Берлин, без точно да знае защо, картината става доста тревожна. Ние сме свидетели на несериозна политика, несериозен подход, на изключително слабо поведение на външния министър, който призна македонския език. България навлиза в много тежка спирала заради некомпетентност на правителството и ужасяваща некомпетентност на парламентарното мнозинство.

Вие виждате ли какъв е дневният ред на България? Може ли НДК и едни изтребители, за които на всичкото отгоре още няма решение и не се знае за какво става въпрос, това е в дневния ред на българската политика. 

По повод комисията за НДК Жаблянов каза, че тя няма да реши нищо, но посочи, че БСП са я поискали, защото била "политически правилна":

Какво може да прецени една комисия за НДК. Тя беше сформирана по наше предложение на базата на един очеваден скандал и управленска немощ на правителството. Какво да разследва комисията? Дали Лиляна Павлова е уволнила господин Боршош и дали господин Борисов го е назначил след 2 часа, и дали има финансови нарушения там в ремонта на сградата. Това е унизителна история.

Комисията е политически правилна, а иначе от гледна точка на резултатите аз се съмнявам какво може да се получи, да се констатира, че има финансови нарушения.

Жаблянов коментира и това дали има война между институциите:

Ако мотивите са такива, каквито се съобщават, в това няма нищо смущаващо, но тъй като създаването на тази комисия беше предшествано от остри изявления, съвсем еднозначни от председателят на парламентарната група на ГЕРБ, такава беше и нашата оценка. А напрежение между институциите има, война може би няма, но напрежение има и то беше изразно многократно. 

По повод промените в Изборния кодекс, които БСП трябва да внесат в парламента, и предложението им за смесена избирателна система, той каза:

Самата мажоритарна система има сериозно недостатъци, ние сме ги казали какви са - това е, че партията, която спечели минимален брой от гражданските гласове, може да се окаже с огромно мнозинство в парламента. И затова казваме, че тя е непредставителна. Във Франция започнаха да мислят за коригирането на избирателната система, но така или иначе ние се стараем да предложим проектозакон, който да отчита и резултатите от референдума и да съхраним политическата система и държавността от сътресения, опасно и от ерозия на самата демокрация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна